Rusija

"Cirkon": Rusija oprema nove nuklearne podmornice hipersoničnim raketama

Hipersonične rakete "cirkon" na moru imaju domet od 900 kilometara i mogu da putuju brzinom koja je nekoliko puta veća od brzine zvuka, što otežava odbranu od njih
"Cirkon": Rusija oprema nove nuklearne podmornice hipersoničnim raketama© Photo by Getty Images

Rusija je u procesu opremanja svojih novih nuklearnih podmornica hipersoničnim raketama "cirkon", rekao je šef najvećeg ruskog brodogradilišta Aleksej Rahmanov za agenciju "RIA Novosti".

"Višenamenske nuklearne podmornice biće redovno opremljene raketnim sistemom 'cirkon'. Radovi su u toku", rekao je za Rahmanov, glavni izvršni direktor Ujedinjene brodogradnje.

Podmornice klase Jasen-M, poznate i kao projekat 885M, su podmornice sa krstarećim raketama na nuklearni pogon, izgrađene da zamene podmornice iz sovjetske ere kao deo programa modernizacije vojske i flote.

Hipersonične rakete "cirkon" na moru imaju domet od 900 kilometara i mogu da putuju brzinom koja je nekoliko puta veća od brzine zvuka, što otežava odbranu od njih.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije ove godine da će Rusija početi sa masovnim isporukama raketa "cirkon" kao deo napora zemlje da pojača svoje nuklearne snage.

Ruska višenamenska fregata "Admiral Gorškov", koja je ranije ove godine testirala svoje sposobnosti u zapadnom delu Atlantskog okeana, već je opremljena raketama "cirkon".

image