Svet

Bundestag ne sluša želju naroda: "Taurus" što pre šaljemo Ukrajini

Zadatak političara da donose odluke i objašnjavaju svoje korake građanima zemlje, rekla je Štrak-Cimerman
Bundestag ne sluša želju naroda: "Taurus" što pre šaljemo UkrajiniGetty © Photo by South Korean Defense Ministry via Getty Images

Šefica Odbora za odbranu nemačkog parlamenta Mari-Agnes Štrak-Cimerman podržala je što bržu isporuku krstarećih raketa "taurus" Ukrajini.

"Mi odlučujemo i moramo brzo da donesemo odluku", rekla je ona u emisiji televizijskog programa "Morgenmagazin".

Na opasku TV voditeljke da je, prema njihovoj anketi, 52 odsto nemačkih građana protiv isporuke projektila "taurus" Ukrajini, Štrak-Cimerman je istakla da je zadatak političara da donose odluke i objašnjavaju svoje korake građanima zemlje.

"Ako objasnimo ljudima čemu služi ovo oružje i da nemamo vremena da o tome razgovaramo mesecima, jer ljudi umiru svaki dan, mislim da će se naći većina koja to može da razume", dodala je ona.

Portal "T-online" je, pozivajući se na izvore u vladajućoj partiji, preneo da će Berlin uskoro da objavi svoju odluku o isporuci Ukrajine raketama dugog dometa "taurus". Nemačka vlada je već nekoliko puta jasno stavila do znanja da se snabdevanje Kijeva ovim projektilima ne razmatra bez dogovora sa partnerima u NATO-u i SAD.

Glavna problematika koja se javlja kada je reč o isporuci "taurs" projektila je domet ovih projektila, koji je 500 kilometara, pojašnjavaju "RIA Novosti". Nemačka do sada suštinski nije snabdevala Kijev sličnim oružjem. Nemačka stručna zajednica raspravljala je o tome da li rakete mogu da se programiraju tako da ne mogu da se koristite za udar na rusku teritoriju.

Javno mnjenje u Nemačkoj i Francuskoj je protiv isporuke krstarećih raketa "taurus" i "skalp" ukrajinskim nacionalistima, ali njihove vlasti, uprkos tvrdnjama da su demokratske, apsolutno se oglušuju o pozive svojih građana, rekao je juče zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

image