Svet

"Bild" i tajni dokumenti: Rusija i Turska spremaju paklenu podvalu Ukrajini, umešana i Mađarska

U okviru novog dogovora predlaže se slanje ruskog žita siromašnim zemljama, uglavnom afričkim
"Bild" i tajni dokumenti: Rusija i Turska spremaju paklenu podvalu Ukrajini, umešana i Mađarskawww.globallookpress.com © © Swen Pförtner

Da li Rusija sprema mega zaveru protiv ukrajinske vlade? "Bild" ima tajne dokumente koji govore upravo o tome. 

Prema pisanju ovog lista, Rusija, Turska i Katar rade na postizanju novog sporazuma o žitu koji bi ovog vikenda mogao da bude potpisan u Budimpešti, objavio je nemački list, pozivajući se na zvaničnu prepisku Ministarstava spoljnih poslova i ambasada Rusije i Turske kojoj je imao pristup.

U pitanju su prepiske od 21. jula do 8. avgusta ove godine, a u pismima se, između ostalog, navodi da je Moskva unapred upozorila Ankaru da će se povući iz prethodnog sporazuma o žitu.

U okviru novog dogovora predlaže se slanje ruskog žita siromašnim zemljama, uglavnom afričkim.

Turska bi bila organizator, a Katar bi sponzorisao snabdevanja.

"Vin-vin-vin" situacija za sve tri države, što bi moglo značajno povećati njihov ugled i uticaj u dotičnim zemljama, piše "Bild".

Istovremeno, turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan traži od Rusije da produži prethodni sporazum kako bi se omogućile i isporuke iz Ukrajine.

Zvanična Ankara predlaže i da se deluje pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Prema pisanju "Bilda", novi sporazum bi mogao da bude postignut u Budimpešti gde je već doleteo šef ruske republike Tatarstan Rustam Minihanov, a tamo će stići i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

image