Svet

"Zla Beti" iz Britanije: Osuđena medicinska sestra iz pakla koja je ubijala tek rođene bebe

Tužioci su saopštili da je Lusi Letbi neke od svojih žrtava otrovala ubrizgavanjem insulina, dok su drugima nasilno ubrizgavani vazduh ili mleko
"Zla Beti" iz Britanije: Osuđena medicinska sestra iz pakla koja je ubijala tek rođene bebewww.globallookpress.com © Mike Moore/Evening Standard/Getty Images

Britanska medicinska sestra Lusi Letbi (33) osuđena je u Mančesteru za ubistvo sedam tek rođenih beba u periodu 2015. i 2016. godine u porodilištu bolnice u kojoj je radila u severozapadnoj Engleskoj.

Ona je posle deset meseci suđenja i 110 sati većanja porote proglašena krivom za ubistvo pet dečaka i dve devojčice u bolnici Grofice od Čestera, kao i za napade na drugu novorođenčad, često tokom rada u noćnim smenama, preneo je Rojters.

Letbi je ujedno proglašena nevinom za dva pokušaja ubistva, ali je to nije zaštitilo od proglašenja britanskim najgorim serijskim ubicom dece u modernoj istoriji, objavili su lokalni mediji.

Porodice žrtava, od kojih je najmlađa imala tek jedan dan, ostale su neme na pojedinosti iznete tokom suđenja.

"Slomljenog smo srca, razoreni, ljuti i obamrli jer možda nikada nećemo znati zašto se to dogodilo", naveli su roditelji tek rođene, a potom ubijene dece.

Tužioci su saopštili da je počinilac masovnih ubistava neke od svojih beba žrtava otrovala ubrizgavanjem insulina, dok su drugima nasilno ubrizgavani vazduh ili mleko, što je ponekad uključivalo višestruke napade pre nego što su novorođenčad izdahnula.

"Namerno sam ih ubila jer nisam dovoljno dobra da o njima brinem", navodi se u  belešci koju je rukom popunila "medicinska sestra iz pakla", koju su pronašli policajci u kući nakon što je uhapšena.

Neki od onih koje je napala bili su blizanci - u jednom slučaju je ubila oba brata i sestre, u dva slučaja je ubila jednog, ali nije uspela u pokušajima da ubije drugog.

"Ja sam užasno zla osoba", napisala je ona u pronađenim beleškama, ali se tokom suđenja "vadila" objašnjenjem da nikada nije pokušala da povredi bebe i da je samo želela da se brine o njima, okrivljujući odeljenje na kome je radila za nebezbednost i nehigijenske uslove.

Takođe je tvrdila da su se četiri lekara urotila protiv nje kako bi svalili krivicu za propuste, te da su joj oni napisali poruku "ja sam zla".

Detektivi su rekli da nisu pronašli ništa neobično o njenom životu i da nisu mogli da utvrde nijedan motiv.

"Nažalost, mislim da to nikada nećemo saznati osim ako ona ne odluči da nam kaže", rekao je detektiv Pol Hjuz koji je vodio istragu.

Letbi se suočava sa dugogodišnjom zatvorskom kaznom, verovatno doživotnom.

Njeni postupci su izašli na videlo kada su tokom 18 meseci od januara 2015. stariji lekari postali zabrinuti zbog broja neobjašnjivih smrti na odeljenju za novorođenčad, gde se leče prevremeno rođena ili bolesna deca.

Pošto lekari nisu mogli da pronađu medicinski uzrok visoke stope smrtnosti, pozvana je policija. Posle duge istrage, ispostavilo se da je Letbi zajednički imenilac svih tragedija koje su ubrzano proglašene za ubistva.

image