Svet

Ukrajinski ambasador u Nemačkoj tražio oružje: "Jel ima neko ovom tipu da lupi šamar?"

Nemci "razapeli" Alekseja Makeveja zbog "glupih izjava" o Rusiji
Ukrajinski ambasador u Nemačkoj tražio oružje: "Jel ima neko ovom tipu da lupi šamar?"www.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Korisnici Tvitera u Nemačkoj reagovali su na izjave novog ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj Alekseja Makejeva, koji je u intervjuu za nemački "Bild am zontag" zahtevao da se ubrza nabavka naoružanja i da se upotpuni tenkovima i borbenim vozilima pešadije.

"Zar nikome od nemačkih političara zaista ne pada na pamet da ovom tipu uz šamar objasni šta je dozvoljeno, a šta ne. Njegov jedini posao je da kaže hvala i maše olovkom", napisao je jedan korisnik.

Ukrajina je više puta izražavala nezadovoljstvo nemačkim vlastima. U junu je Aleksej Arestovič, savetnik šefa kancelarije Vladimira Zelenskog, izjavio da Ukrajina još uvek nije videla pet hiljada šlemova koje je obećala Nemačka. A kasnije je smenjeni ambasador Melnik objavio na društvenim mrežama fotografiju puža sa patronom zalepljenom za školjku, uz sliku je bio i natpis "Nemačko oružje za Ukrajinu je na putu".

"Spirala eskalacije nastavlja da se odmotava, moramo prestati da isporučujemo oružje Ukrajini. To je do sada samo pogoršavalo situaciju", naglasio je korisnik.

Makejev - "lakej Sjedinjenih Država"

Makejev je ranije rekao da vidi "ozbiljnu bezbednosnu pretnju" u tome što Rusi dolaze u Nemačku i pozvao saveznu vladu da uvede zabranu njihovih poseta Nemačkoj, prenose "RIA Novosti".

I nakon ove izjave susreo se negativnim komentarima.

"Ja, na primer, zahtevam zabranu ulaska Ukrajincima, šta ćemo sad?" pisao je drugi korisnik.

Izjava ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj da je Rusija teroristička država izazvala je ogorčenje među korisnicima Tvitera.

Jedan od korisnika društvene mreže je napisao da je i sama Ukrajina postala teroristička država i ambasadora nazvao "lakejem Sjedinjenih Država".

"Jesu li sve diplomate u Ukrajini su idioti i samo ih šalju u Nemačku?" - komentar je jednog od korisnika.

Čitaoci su se složili da su ukrajinske vlasti "prilično dugo obmanjivale i eksploatisale Zapad".

Prethodni ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Melnik proslavio se svojim provokativnim izjavama koje su više puta zapanjile širu javnost. Tako je kancelara Olafa Šolca nazvao "uvređenom kobasicom", izjavio je da je nacistički saučesnik Stepan Bandera "borac za slobodu" i više puta zahtevao od Berlina da aktivno naoruža Ukrajinu.

Makejev je zamenio Melnika na mestu ambasadora krajem septembra, ali je već dao nekoliko izjava u duhu svog prethodnika. Dakle, on nastavlja da zahteva tenkove i zamera nemačkim vlastima zbog kašnjenja u isporuci teškog naoružanja Kijevu.

U pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini, Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO-a nastavljaju da dopremaju oružje u Ukrajinu, izdvajajući za to desetine milijardi dolara. Moskva je sa svoje strane više puta govorila da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

image