Svet

Protesti u Nigeru: Na ulice izašlo nekoliko hiljada pristalica nove vlasti

Pobunjenici uzvikuju antifrancuske parole, a neki od njih mašu zastavama Nigera i Rusije
Protesti u Nigeru: Na ulice izašlo nekoliko hiljada pristalica nove vlasti© AP Photo/Sam Mednick)

Na ulice Nigera danas je izašlo nekoliko hiljada demonstranata, koji su želeli da izraze podršku pučistima.

Demonstranti uzvikuju antifrancuske parole, a neki od njih mašu zastavama Nigera, Rusije i drugih zemalja. 

Podsetimo, krajem jula vojnici Nigera saopštili su na nacionalnoj televiziji da su svrgli sa vlasti predsednika Mohameda Bazuma. Najveći broj zapadnih zemalja i regionalna afrička organizacija Ekonomsko udruženje zemalja Zapadne Afrike (EKOVAS) osudili su državni prevrat.

Iz EKOVAS-a su nedavno poručili da je organizacija odredila tačan datum početka vojne intervencije u Nigeru u cilju "obnove ustavnog poretka" u toj zemlji i kako bi se stavila tačka na seriju državnih prevrata u regionu. 

Lider vojne hunte u Nigeru, general Abduraman Tijani, poručio je juče da zna da se "EKOVAS sprema da napadne Niger tako što će uspostaviti okupatorsku vojnu vlast u saradnji sa nekom stranom vojskom", iako nije precizirao o čijoj se još vojsci radi. 

Pristalice pučista u međuvremenu su pozvale na masovnu mobilizaciju građana, očekujući najavljeni napad, dok se hunta ogradila, tvrdeći da zna da se radi na mobilizaciji punoletnih lica, ali da u njoj ne učestvuju. 

Kako su prenosili mediji, regrutovanje dobrovoljaca trebalo je počne u subotu u Niameju, kao i u gradovima u koje bi EKOVAS snage mogle da uđu, u blizini granica sa Nigerijom i Beninom. Ove dve zemlje inače saopštile su da će učestvovati u intervenciji.

Svrgnuti predsednik Bazum od 26. jula nalazi se u zatočeništvu. Od 30. jula, zemlja se takođe nalazi pod teškim finansijskim i trgovinskim sankcijama, koje je uvela organizacija EKOVAS, zahtevajući da se na vlast vrati Bazum.

Ipak, pučisti ne odustaju, pokazujući odlučnost da svakom agresoru pruže otpor i formiraju novi poredak u zemlji.

image