Svet

Katoličke časne sestre zaratile s biskupom: Ko je izgubio čednost, a ko se bavi špijunažom?

Sestrinstvo u Arlingtonu izvršilo je "puč" protiv lokalnog biskupa s kojim se bore i u sudnici i van nje
Katoličke časne sestre zaratile s biskupom: Ko je izgubio čednost, a ko se bavi špijunažom?© Tanjug/AP Photo/Julia Zimmermann/Metrography

Časna sestra za koju se priča da možda i nije baš tako časna, kao i biskup koji se bavi špijunažom, glavni su likovi drame koja se ovih dana odvija u teksaškom gradu Arlington, gde je izbila prava revolucija manastirskog sestrinstva protiv crkvenog rukovodstva, koja je ipak samo jedna u nizu afera u koje je ogrezla katolička crkva.

Nakon što je arlingtonski biskup Majkl Olson igumaniju tamošnjeg manastira optužio da je prekršila zavet čednosti sa sveštenikom iz druge parohije, časne sestre podigle su pobunu i zabranile mu ulazak u hram radi "duhovne sigurnosti". Tokom puča, sestre su u potpunosti odbacile njegov autoritet, a za persone "non grata" proglasile su i Olsonove zvaničnike.

One, kažu, trpe njegovu agresiju, poniženja i duhovnu manipulaciju, a majka igumanija nije takva kakvom je Olson predstavlja.

Sestrinsko-biskupski rat vodi se kako u sudnici, tako i izvan nje, a među oružjem koje se poteže jesu i tvrdnje o špijuniranju, pretnje ekskomunikacijom, i intervencijom Vatikana.

Sve je počelo još u aprilu kada je Olson pokrenuo istragu ne bi li utvrdio jesu li istinite prijave da je časna majka Tereza posrnula i predala se ovosvetovnim užicima. Na to su časne sestre uzvratile podnoseći protiv njega, ali i katoličke biskupije Fort Vorta tužbu vrednu milion dolara.

Sudski dokumenti do kojih je došao "Skaj njuz" otkrivaju da sestre biskupa krive da je oduzeo kompjuter, ajpod i mobilni telefon igumanije, a zatim je špijunirao prateći njene prepiske.

Biskup zbog revolucije preti ekskomunikacijom, ali igumaniji nudi pomoć "na njenom putu do pomirenja i isceljenja".

U video poruci na Jutjubu on tvrdi da je majka igumanija sama "priznala" da je prekršila zavet čednosti ističe da su sve tvrdnje o "špijuniranju" sestara "smešne".

Skandal je stigao i do Vatikana koji je biskupa Olsona krajem maja imenovao za papinog predstavnika.

Nadbiskup Karlo Marija Vigano, međutim, pohvalio je "hrabar otpor" teksaških monahinja.

A nadbiskup Vigano, najpoznatiji po objavljivanju dva velika vatikanska skandala, naveo je da je pobuna sestara iz Arlingtona primer "herojskog otpora protiv korumpirane vlasti".

image