Svet

"Indijci, idite kući": Ukrajinci bi da proteraju strane studente zbog saradnje sa Rusijom

Oko 18.000 indijskih studenata evakuisano je iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije 2022. godine, ali je njih 3.400 moralo da se vrati kako bi završilo studije i dobilo diplomu
"Indijci, idite kući": Ukrajinci bi da proteraju strane studente zbog saradnje sa RusijomGetty © Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Uslovi za indijske studente na razmeni u Ukrajini su sve teži, budući da Ukrajinci negoduju zbog pozitivnog odnosa Rusije i Indije, te da lokalno stanovništvo studentima iz Indije sve češće govori "da idu kući", prenosi "Tajms of Indija". 

Indijski list je dodao da je oko 18.000 indijskih studenata evakuisano iz Ukrajine nakon početka Specijalne vojne operacije 2022. godine, ali je njih 3.400 moralo da se vrati kako bi završilo studije i dobilo diplomu.

"Prema smernicama Nacionalnog medicinskog saveta, studenti koji studiraju u inostranstvu posle decembra 2021. ne mogu da pređu na bilo koji drugi univerzitet. Zbog toga smo ja i mnogi drugi studenti morali da se vratimo u Ukrajinu", rekao je jedan od studenata medicine iz Indije.

Nekoliko stotina indijskih studenata medicine zapravo se dobrovoljno prijavilo da se vrate u Ukrajinu, a drugi su se vratili jer su se plašili da će izgubiti ogromne količine studentske finansijske pomoći ukoliko odbiju, ili zato što su uputstva indijske vlade i sudova bila toliko zbunjujuća da nisu znali šta drugo da rade. Neki su primetili da bi studiranje bilo gde u istočnoj Evropi van Ukrajine bilo više nego duplo skuplje.

Kako se dodaje, indijski studenti se sve više suočavaju sa gnevom meštana koji zameraju Indiji što održava srdačne odnose sa Moskvom.

"Ponekad nam trgovci ne prodaju stvari. Sa istim problemom se suočavamo i u našem hostelu. Osoblje se grubo ponaša prema nama, a lokalno stanovništvo nam prebacuje 'Vi Indijci ste dobri prijatelji sa Rusijom.' Oni žele da napustimo njihovu zemlju", rekao je jedan student iz Indije za list.

Još jedan student je rekao da lokalno stanovništvo sve više govori studentima iz Indije da napuste zemlju, i da se situacija "pogoršala, otprilike, u poslednjih osam nedelja".

image