Svet

Tajvan izbačen iz Centralnoameričkog parlamenta, njegovo mesto dobila Kina

Od šest članica Parlacena, samo Gvatemala trenutno održava formalne diplomatske veze sa Tajvanom
Tajvan izbačen iz Centralnoameričkog parlamenta, njegovo mesto dobila Kina© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying, File

Centralnoamerički parlament (Parlacen) izglasao je izbacivanje Tajvana kao stalnog posmatrača, koji je na toj poziciji bio od 1999. godine.

Parlacen je mesto Tajvana ustupio Kini, a kao razlog naveden je "nedostatak suvereniteta Tajpeja u skladu sa međunarodnim pravom".

Grupa nikaragvanskih zakonodavaca predložila je ovaj potez i navela da je status Tajvana kao posmatrača nelegetiman, jer Tajpej nema priznanje Ujedinjenih nacija da je suverena država.

Dodali su da UN Tajvan smatraju "provincijom kontinentalne Kine".

Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova glasanje je nazvalo "zaverom" Pekinga kako bi izvršio pritisak na Tajpej. Ministarstvo je u saopštenju navelo da će se Tajvan odmah povući iz Parlacena "kako bi održao nacionalno dostojanstvo".

Kina je, sa druge strane, pozdravila ovu odluku, jer se oštro protivi bilo kakvom obliku diplomatskog priznanja Tajvana, kojim upravlja posebna vlada od kasnih 1940-ih.

Parlacen se, inače, sastoji od Nikaragve, Gvatemale, Salvadora, Hondurasa, Paname i Dominikanske Republike. Od šest članica, samo Gvatemala trenutno održava formalne diplomatske veze sa Tajvanom.

image