Svet

RT Balkan na samitu BRIKS-a: Proširenje je gotova stvar, radi se na praktičnim uslovima

Lideri BRIKS-a danas su izrazili podršku proširenju grupe, ali nisu naveli nikakve konkretne detalje
RT Balkan na samitu BRIKS-a: Proširenje je gotova stvar, radi se na praktičnim uslovimawww.globallookpress.com © Li Yahui/XinHua

Još nismo došli do trenutka kada možemo da kažemo koja zemlja ulazi u BRIKS, a koja ne, ali smo vrlo blizu, rekao je za RT Balkan Majkl Karen, zamenik generalnog direktora za komunikacije vlade Južne Afrike.

Karen je naveo da lideri BRIKS-a sada rade na sužavanju kriterijuma i principima na osnovu kojih će novi članovi BRIKS-a biti primani. "Ne želimo da BRIKS postane sve svima i ništa nikome", rekao je on.

BRIKS porodica zalaže se za razvoj društava, a taj razvoj znači reformisanje svetskih institucija. Ne možete da koristite trgovinu za ucenjivanje, kao oružje u diplomatiji. Kada koristite trgovinu kao oružje, farmeri, poslovni ljudi, običan svet trpi. To je važna stvar za BRIKS i to je ono za šta se svi zalažemo.

Sada se postavlja pitanje ko će nam se pridružiti. Lideri BRIKS-a danas su naveli da će se grupa proširiti, ali se sada razmatra ko će nam se pridružiti i lideri trenutno još usaglašavaju praktične uslove proširenja članstva.

"Ono što nam je sada potrebno su kriterijumi i balans oko toga šta BRIKS zapravo jeste. Ne možemo i ne želimo da postanemo društvo koje ne dozvoljava različitosti. Moramo da imamo slične principe. A to su principi BRIKS-a - zajedničko rešavanje problema. Nije vam potreban rat da rešite konflikt već zajednički dogovor o rešenju konflikta i to je naš doprinos svetu", rekao je on.

Karen je najavio da će lideri BRIKS-a danas objaviti zajedničku deklaraciju sa samita, a da bi sutra više detalja o proširenju moglo da se pojavi.

Nezvanično se saznaje da su Kina i Indija bile te koje su prevagnule u korist proširenja, a navodno je indijski premijer Narendra Modi bio taj koji je predložio da se pozivnice za članstvo upute najpre strateškim partnerima grupe. Kako lideri BRIKS-a razgovaraju iza zatvorenih vrata, zvaničnih i proverenih informacija ima veoma malo.

image