Svet

Ramafosa sutra saopštava koje će zemlje biti primljene u BRIKS

Južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor poručila da je više od 40 zemalja izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u
Ramafosa sutra saopštava koje će zemlje biti primljene u BRIKS© Tanjug/Gianluigi Guercia/Pool via AP

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa sutra će saopštiti koje zemlje će biti primljene u BRIKS, izjavio je zvanični predstavnik Južne Afrike Anil Suklal.

On navodi da proces proširenja BRIKS-a treba sprovoditi pažljivo, i da su o tome razgovarali čelnici saveza.

"Sutra ujutru će biti održan još jedan sastanak kako bi se dogovorili oko konačne liste zemalja, a nakon toga će biti održana konferencija za novinare na kojoj će predsednik Ramafosa zvanično saopštiti spisak zemalja oko čijeg pridruživanja su se sve članice BRIKS-a usaglasile", rekao je Suklal za TASS.

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa ranije danas je saopštio da su lideri BRIKS-a saglasni da je organizacija nadomak proširenja, a predsednik Kine Si Đinping poručio je da bi trebalo ubrzati proces proširenja, kako bi više država moglo da se pridruži.

Južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor kaže da je više od 40 zemalja izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, a njih 22, među kojima su Iran, Venecuela i Alžir, zvanično su zatražile da budu primljene.

image