Svet

Republikanska debata u Trampovoj senci: Kandidati podeljeni oko podrške bivšem predsedniku

Većina Trampovih rivala bi ga podržala kao kandidata i uprkos optužbama
Republikanska debata u Trampovoj senci: Kandidati podeljeni oko podrške bivšem predsedniku© Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Prva republikanska predsednička debata bila je u senci bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa koji je, umesto da se suoči sa svojim rivalima, u međuvremenu davao intervju Takeru Karlsonu.

Trampovi rivali su, ipak bili oprezni i nisu direktno napadali bivšeg predsednika, koji je i dalje neprikosnoveni favorit među republikancima – iako nije bilo moguće da ga zaobiđu tokom diskusije.

Tako je Vivek Ramasvami, mladi biotehnološki preduzetnik koji je dominirao u mnogim najspornijim trenucima debate, požurio da odbrani optuženog bivšeg predsednika, dok su drugi bili podeljenih mišljenja.

"Neko mora da prestane da normalizuje ovo ponašanje koje je nedostojno funkcije predsednika Sjedinjenih Država", rekao je bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, što je izazvalo zvižduke gomile republikanskih glasača.

Međutim, Niki Hejli je priznala da je činjenica da je Tramp "najomiljeniji političar u Americi".

Pet republikanskih kandidata koji su učestvovali u debati, Desantis, Ramasvami, Hejli, senator Južne Karoline Tim Skot i guverner Severne Dakote Dag Burgum odmah su podigli ruke kada su ih pitali da li bi podržali Trampa ukoliko bude kandidat stranke, a ujedno osuđen za zločin.

Kristi i Pens su naizgled oklevali, ali su ipak i oni rekli da bi podržali tu opciju, dok je samo bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson ostao spuštene ruke.

Tramp se suočava sa više od deset krivičnih prijava u Džordžiji, i to pored tri druga krivična suđenja koja se naziru na Menhetnu, Majamiju i u Vašingtonu.

U svom intervjuu sa Karlsonom – objavljenom na društvenoj mreži "Iks" (nekadašnjem Tviter)  samo nekoliko minuta pre nego što je debata počela u Milvokiju u Viskonsinu – Tramp je ponovio svoje tvrdnje da su izbori 2020. bili "namešteni" protiv njega.

image