Svet

Osam kandidata na prvoj republikanskoj debati

Donald Tramp je najavio da neće učestvovati
Osam kandidata na prvoj republikanskoj debati© Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Ukupno osam kandidata za predsedničku nominaciju Republikanske stranke kvalifikovalo za prvu predizbornu debatu u Milvokiju, u američkoj saveznoj državi Viskonsin, a uprkos tome što je ispunio sve zateve za učešće, pred glasačima se ipak neće pojaviti bivši američki predsednik Donald Tramp.

Umesto Trampa koji će dati intervju jednom od najpopularnijih američkih voditelja Takeru Karlsonu, u debati će učestvovati  guverner Floride Ron Desantis, bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli, bivši potpredsednik SAD Majk Pens, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi, senator Južne Karoline Tim Skot, konzervativni preduzetnik Vivek Ramasvami, guverner Severne Dakote Dag Burgum i bivši guverner Arkanzasa Asa Hačinson, prenosi portal "Hil".

Tramp, koji je najveći favorit ove izborne trke, kaže da je toliko "ispred" svojih rivala da bi im pomogao tako što bi se pojavio na debati, ali AP piše da protivkandidatima bivšeg predsednika priliku pruža i njegovo odsustvo.

Bivši lider Amerike će svakako biti u fokusu debate, čak iako na njoj neće učestvovati, a AP predviđa da će njegovim rivalima ovoga puta biti teško da izbegnu neprijatna pitanja o optužnicama podignutim protiv Trampa.

Za glavnog Trampovog konkurenta, bar na papiru, važi Ron Desantis, koji će, iako će izbeći suočenje sa favoritom izborne trke, ipak biti pod navalom napada drugih kandidata i sigurno je da će morati da se brani.

Uz to, veći deo godine mnogi republikanski kandidati zaobilazili su konkretna pitanja o abortusu i da li bi podržali savezni zakon koji zabranjuje takvu proceduru širom zemlje. Šta god da kažu, ili ne kažu u sredu uveče, prema oceni AP, može imati ozbiljne kratkoročne i dugoročne političke posledice. Lakih odgovora nema.

Spoljna politika retko utiče na predsedničke predizbore, ali nekoliko najvažnijih pitanja pokazaće glavne razlike između politika kandidata.

U doba Trampa, naime, spoljna politika se pojavila kao ozbiljna tačka sporenja konzervativaca, a sve veća grupa republikanaca, uključujući Desantisa i Ramasvamija, prihvatila je Trampovu krilaticu "Amerika na prvom mestu" kojom se poziva na smanjenje američkog otiska u globalnim poslovima. 

Desantis je tako ranije ove godine opisao specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao "teritorijalni spor", što je mnoge zabolelo, dok je Ramasvami je prošle nedelje rekao da se nada da će smanjiti proširenu pomoć Izraelu do 2028.

Sa druge strane, Pens i Hejli su pozvali na čvršću spoljnu politiku protiv Rusije i drugih geopolitičkih neprijatelja.

Za neke kandidate, ova predsednička debata bi mogla da bude poslednja, a sledeća je inače zakazana je za 27. septembar u Predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana. Tramp je već rekao da ni u njoj neće učestvovati.

image
VV inauguration
banner