Svet

Vodeći republikanski kongresmen promenio mišljenje, više ne podržava Ukrajinu

Žao mi je, mi prosto nemamo toliko novca, poručio je kongresmen Endi Haris
Vodeći republikanski kongresmen promenio mišljenje, više ne podržava Ukrajinu© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Američki kongresmen Endi Haris, republikanac iz Merilenda koji je do skoro zdušno podržavao Ukrajinu, izjavio je da je došlo vreme da Sjedinjene Američke Države smanje podršku toj zemlji.

"Da li je ovo zastoj? Da li bi trebalo da budemo realističniji po ovom pitanju. Mislim da bi verovatno trebalo", rekao je on u razgovoru sa građanima iz izbornog distrikta koji predstavlja u Predstavničkom doma.

Haris je dodao i da je ukrajinska kontraofanziva trebalo da preokrene situaciju na frontu. "Biću iskren, ona je propala", izjavio je on. Kongresmen je bio iskren i kada je reč o ukrajinskim šansama za pobedu u sukobu, tvrdeći da "više nije siguran da je to moguće".

Takvi stavovi nisu netipični za člana Slobodarskog kokusa u američkom Kongresu, koji je od početka skeptičan kada je reč o slanju naoružanja Ukrajini i čiji je Haris član, navodi "Politiko".

Ali on je u isto vreme član i Ukrajinskog kokusa, a njegova majka je Ukrajinka koja je u Ameriku emigrirala nakon Drugog svetskog rata.

Haris je do sada zdušno podržavao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, a u Kongresu je glasao i za slanje naoružanja i drugih oblika pomoći toj državi.

Haris je takođe visoko pozicionirani član Odbora koji reguliše potrošnju saveznih fondova.

Nakon što je upitan da li bi podržao još jednu tranšu pomoći, on je oštro rekao da "ako je reč o novcu za humanitarnu, nevojnu i vojnu pomoć bez generalnog inspektora (koji bi to trošenje nadzirao), ja to ne podržavam".

Harisove izjave pokazuju da se raspoloženje u Republikanskoj partiji menja kada je u pitanju podrška Ukrajini, piše "Politiko", ali i koliko će predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti imati problema sa tim problemom kada se kongresmeni vrate na posao sa letnje pauze sledećeg meseca.

Predsednik Džozef Bajden od Kongresa traži odobrenje za dodatne 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini, koja mora da dobije podršku i konzervativaca unutar Republikanske partije čiji su stavovi slični Harisovim.

Oni problem vide u mogućnosti da se taj novac proneveri, u činjenici da cene hrane u SAD rastu, mogućnosti eskalacije sukoba sa Rusijom u slučaju da Ukrajina pristupi NATO-u i, pre svega, u visokoj ceni, navodi portal iz Vašingtona.

"Žao mi je, mi prosto nemamo toliko novca", rekao je Haris, naglašavajući da SAD beleže ogromne budžetske deficite u postpandemijskim godinama.

On sada podržava okončanje sukoba mirnim putem, kao i sve veći broj republikanaca.

"Mislim da je došlo vreme da pozovemo na mirovne pregovore. Ja znam da predsednik Zelenski to ne želi, ali bez naše pomoći, on bi realno izgubio ovaj rat. Čak i sa našom pomoći on ne pobeđuje. Došli smo do zastoja", rekao je on.

image