Svet

Crveno svetlo nemačkom "Semaforu": Podrška za AFD nastavlja da raste

Istraživanje je pokazalo da je samo petina građana zadovoljna radom kabineta koalicije Socijaldemokratske partije Nemačke, Zelenih i Liberala, a da rejting desničarske partije Alternativa za Nemačku (AFD) sve viši
Crveno svetlo nemačkom "Semaforu": Podrška za AFD nastavlja da raste© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Sve više Nemaca ima negativno mišljenje o aktuelnoj vladajućoj koaliciji u toj zemlji i smatraju da je došlo vreme da se vlada promeni, pokazala je anketa nemačkog instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA, sprovedena krajem avgusta.

Istraživanje je pokazalo da je samo petina građana zadovoljna radom kabineta koalicije "Semafor", odnosno Socijaldemokratske partije Nemačke, Zelenih i Liberala, a da rejting desničarske partije Alternativa za Nemačku (AFD) sve više raste.

Razlozi naglog rasta rejtinga AFD-a su, kako za Tanjug kaže doktor politikologije Petar Živković, ekonomska kriza, strah od smanjene bezbednosti i porasta stope kriminala, koja je u najvećem broju slučaja prisutna među migrantima i izbeglicama.

Politika AFD, osim što kritikuje odnos vlasti prema migracionoj i izbegličkoj politici, kao i odnos Bundestaga prema Ukrajini, striktno se protivi politici otvorene seksualnosti prema istom polu.

Živković, koji je srpskog porekla, ali rođen i školovan u Nemačkoj, smatra da su promene za ljude starijih generacija veoma teške, a da se čak i oni koji su demokratski nastrojeni, protive novim trendovima.

"Rat u Ukrajini traje duže od očekivanog pa su ljudi izgubili strpljenje, ali su i sve više zabrinuti što se ogromna novčana sredstva izdvajaju upravo iz njihove kase", navodi sagovornik Tanjuga.

Jačanje AFD je prema njegovim rečima očekivano, jer se, kako navodi "nacionalizam uvek širio zbog ekonomskih problema".

Za dva meseca trebalo bi da se održe izbori u Bavarskoj koja je jedna od najrazvijenijih pokrajna, a u tom delu Nemačke, inače uporištu konzervativnih stranaka AFD je trenutno vodeća stranka.

U odnosnu na desničarski nastrojene Bavarce, u Severnoj Rajni-Vestfaliji, situacija je drugačija - AFD u ovoj pokrajini, prema Tanjugu, nije dobrodošao.

Većina građana nemačkog grada Kelna, smatra da je jako važno da se sačuva demokratija, da vlast treba da ima jasniju politiku koja se odnosi na zaštitu životne sredine ali i da je veoma opasno što raste rejting desničarskoj partiji.

Jačanje AFD-a mnogi u Nemačkoj vide kao protest građana, a vladajuće stranke, čini se, još nemaju razrađenu i pravu strategiju kojom bi umanjili popularnost ove partije.

image