Svet

Šta piše u završnoj deklaraciji BRIKS-a: Podrška Rusiji, proširenje i reforma Saveta bezbednosti

Zemlje BRIKS-a zalažu se za dalju saradnju u okviru asocijacije na jačanju međusobne povezanosti lanaca snabdevanja i sistema plaćanja, navodi se u deklaraciji usvojenoj na kraju samita u Johanesburgu
Šta piše u završnoj deklaraciji BRIKS-a: Podrška Rusiji, proširenje i reforma Saveta bezbednosti© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Lideri zemalja BRIKS-a izrazili su punu podršku ruskom predsedavanju organizacijom 2024. godine i održavanju samita BRIKS-a u Kazanju, navodi se u deklaraciji usvojenoj danas posle samita BRIKS-a u Johanesburgu.

"Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika izražavaju punu podršku Rusiji u vezi sa njenim predsedavanjem BRIKS-om 2024. godine i održavanjem 16. samita BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju", navodi se u dokumentu.

Zemlje BRIKS-a zalažu se za dalju saradnju u okviru asocijacije na jačanju međusobne povezanosti lanaca snabdevanja i sistema plaćanja, navodi se u deklaraciji usvojenoj na kraju samita u Johanesburgu, javljaju "RIA Novosti".

"Ponovo potvrđujemo da su otvorenost, efikasnost, stabilnost i pouzdanost od suštinskog značaja za rešavanje ekonomskog oporavka i stimulisanja međunarodne trgovine i investicija. Zalažemo se za dalju saradnju između zemalja BRIKS-a, na jačanju međusobne povezanosti lanaca snabdevanja i sistema plaćanja, kako bi se stimulisali trgovinski i investicioni tokovi", navodi se u dokumentu.

Lideri ponovo potvrđuju svoju podršku otvorenom, fer, međunarodnom trgovinskom sistemu zasnovanom na pravilima sa Svetskom trgovinskom organizacijom u središtu, navodi se u deklaraciji samita BRIKS-a, a posebna pažnja pridaje se "različitom tretmanu za zemlje u razvoju, uključujući najmanje razvijene zemlje".

Napominje se da se zemlje BRIKS-a obavezuju da konstruktivno učestvuju u sprovođenju neophodne reforme STO kako bi predstavile konkretne rezultate predstojeće 13. konferencije STO, koja će se održati 2024. godine u Abu Dabiju.

Lideri zemalja BRIKS-a izrazili su zabrinutost zbog upotrebe jednostranih mera koje negativno utiču na svet u razvoju, navodi se u deklaraciji.

"Izražavamo zabrinutost zbog upotrebe jednostranih prinudnih mera koje su u suprotnosti sa principima Povelje UN i dovode do negativnih posledica, posebno u zemljama u razvoju. Ponovo potvrđujemo našu posvećenost jačanju i unapređenju globalnog upravljanja promovišući fleksibilniji, delotvorniji, efikasan demokratski i odgovoran međunarodni i multilateralni sistem", ukazali su lideri BRIKS-a .

Podržava se reforma UN, uključujući i Savet bezbednosti UN, kako bi ova organizacija postala više demokratska i efikasnija, navodi se dalje u deklaraciji.

"Podržavamo sveobuhvatnu reformu UN, uključujući Savet bezbednosti, kako bi one postale više demokratske, reprezentativnije, efikasnije i delotvornije", navodi se u deklaraciji.

Lideri BRIKS zemalja ističu u deklaraciji nameru da ojačaju saradnju sa sa Generalnom skupštinom UN i Savetom za ljudska prava, posebno u kontekstu zaštite ljudskih prava.

Naglašena je i važnost pomoći zemljama koje izlaze iz sukoba u obnovi i razvoju.

"Podvlačimo potrebu da pomognemo postkonfliktnim zemljama da se oporave i razviju, i pozivamo međunarodnu zajednicu da pomogne ovim zemljama da ostvare razvojne ciljeve", navodi se u dokumentu i dodaje:

"Ponovo potvrđujemo potrebu da se u konfliktnim situacijama u potpunosti poštuje međunarodno humanitarno pravo i pruža humanitarna pomoć u skladu sa osnovnim principima humanosti, neutralnosti, nepristrasnosti i nezavisnosti, utvrđenim rezolucijom Generalne skupštine UN 46/182."

Lideri zemalja BRIKS-a podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i napore za političko rešenje sirijskog sukoba, kao i povratak Sirije u Arapsku ligu, navodi se u deklaraciji.

U Deklaraciji se poziva međunarodna zajednica da podrži direktne pregovore koji vode ka održivom rešenju problema između Palestine i Izraela, izražavajući zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Palestini "izazvanog eskalacijom nasilja u kontekstu tekuće izraelske okupacije i širenja ilegalnih naselja."

Istaknuta je i zabrinutost zbog situacije u Sahelu, a posebno u Nigeru.

U deklaraciji je potvrđena potreba da se iransko nuklearno pitanje reši mirnim i diplomatskim sredstvima.

Takođe nameravaju da ojačaju saradnju sa Generalnom skupštinom UN i Savetom za ljudska prava na zaštiti ljudskih prava "uzimajući u obzir potrebu da se promovišu, zaštite i poštuju ljudska prava, neselektivno, nepolitizovano i konstruktivno i bez dvostrukih standarda".

Ponovo su potvrdili svoju posvećenost međunarodnom pravu, uključujući principe sadržane u Povelji UN.

"Potvrđujemo našu posvećenost inkluzivnom multilateralizmu i podršci međunarodnom pravu, uključujući ciljeve i principe sadržane u Povelji UN kao njenu nezamenljivu osnovu, kao i centralnu ulogu UN u međunarodnom sistemu", navodi se u dokumentu.

Zalažu se za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini kroz dijalog i diplomatiju, uključujući inicijativu afričkih zemalja.

Saradnja i u svemiru

Lideri zemalja BRIKS-a pozvali su svemirske agencije država članica organizacije da nastave da povećavaju nivo saradnje u oblasti razmene satelitskih podataka, navedeno je u dokumentu.

"Pozivamo svemirske agencije zemalja BRIKS-a da nastave da povećavaju nivo saradnje u oblasti razmene podataka satelitske daljinske detekcije i njihove primene u cilju pružanja informacione podrške privrednom i društvenom razvoju zemalja BRIKS-a", piše u dokumentu.

Lideri zemalja BRIKS-a su istakli su da cene interesovanje zemalja globalnog juga za članstvo u toj organizaciji.

"Cenimo veliko interesovanje koje su zemlje Globalnog juga pokazale za članstvo u BRIKS-u", navodi se u završnoj deklaraciji i dodaje da su zemlje BRIKS-a postigle dogovor o kriterijumima, standardima i procedurama za proširenje BRIKS-a.

Lideri BRIKS-a zadužili su ministre spoljnih poslova da pripreme listu potencijalnih zemalja partnera za naredni samit organizacije.

"Odlučili smo da pozovemo Republiku Argentinu, Arapsku Republiku Egipat, Saveznu Demokratsku Republiku Etiopiju, Islamsku Republiku Iran, Kraljevinu Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da od 1. januara 2024. godine postanu punopravne članice BRIKS-a. Takođe smo poručili našim ministrima spoljnih poslova da nastave sa razvojem modela partnerskih zemalja BRIKS-a i liste potencijalnih partnerskih zemalja i podnesu izveštaj za naredni samit", piše u deklaraciji u delu koji se tiče proširenja organizacije.

image