Rusija

Putin: BRIKS za novi svetski poredak, neprijateljske zemlje hoće uništenje porodičnih vrednosti (VIDEO)

Zemlje "zlatne milijarde" su protivnici BRIKS-a, istakao je ruski lider
Putin: BRIKS za novi svetski poredak, neprijateljske zemlje hoće uništenje porodičnih vrednosti (VIDEO)© Tanjug/Gianluigi Guercia/Pool via AP

BRIKS se ni sa kim ne takmiči, bori se za stvaranje novog svetskog poretka, koji će uvažavati suverene interese velikog broja država i poštovati kulturu svake zemlje, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin trećeg dana BRIKS samita u Južnoj Africi.

BRIKS se ni sa kim ne takmiči i nikome se ne suprotstavlja, ali proces stvaranja novog svetskog poretka ima neprijatelje koji žele da uspore taj proces, dodao je.

Države tzv. zlatne milijarde rade sve kako bi zadržale jednopolarni svet koji im odgovara, međunarodno pravo menjaju za pravila koja niko video nije, a koriste ih zarad politike koja jedino njima dogovara, objasnio je.

Pritom, nastavljaju da izvoze prirodne resurse iz zemalja u razvoju, kazao je.

"To je isti onaj kolonijalizam u novom pakovanju, što i nije tako lepo", kazao je i dodao da se zemlje zapada pritom kriju iza ljudskih prava i demokratije, dok sa druge strane stvaraju prepreke u sferi kredita koje je nemoguće isplatiti.

Radikalni neoliberalizam kojim se neprijateljske zemlje služe je usmeren na uništenje porodičnih vrednosti, nacionalnih i religioznih tradicija, kazao je i dodao da se određeni političari javno opravdavaju, čak i neonacizam, ksenofobiju, ekstremizam i dopuštaju terorizam.

Od svega toga, stalnih pritisaka i manipulacije umorno je sve više zemalja koje su spremne da za časnu, ravnopravnu, uzajamno korisnu saradnju sa poštovanjem svih zemalja.

Uprkos preprekama i nezakonitim sankcijama koje čine složenijom logističke i ekonomske procese, Rusija će ostati pouzdan dobavljač i snabdevaće zemlje kojima je to najpotrebnije, kazao je Putin govoreći o žitaricama.

"Mi smo spremni da damo sve od sebe da ne dođe do humanitarne krize i krize hrane u Africi, i u tom kontekstu ćemo besplatno poslati od 25 do 50 hiljada tona žita", dodao je on.

Snabdevaće prijateljske zemlje i drugim resursima, nastavio je i objasnio da će to afričkim zemljama pomoći da ojačaju.

"Danas je pažnja BRIKS-a pre svega usmerena prema Africi, što raduje Rusiju. Sa mnogima od vas smo se skoro sreli u Sankt Peterburgu na samitu Afrika-Rusija gde smo vodili korisne razgovore", rekao je Putin.

Afričke zemlje mogu da budu sigurne da će Rusija biti odgovorna i da će nastaviti da podržava Afriku, kada je hrana u pitanju, ali i energetski resursi, kazao je Putin i precizirao da će Rusija nastaviti da pospešuje energetski razvoj afričkih zemalja.

"Zajedno sa BRIKS partnerima se borimo za ravnopravnu tehničku saradnju i za razvoj novih tipova atomskih reaktora, a Afrika je i na tom polju naš prioritetni partner", istakao je.

Preko 30 energetskih projekata je tamo započeto u saradnji sa Rusijom, "radimo sa 16 država", dodao je.

Razmena zajedničkih valuta prilikom plaćanja je prioritetno pitanje i BRIKS planira da napreduje u ovom pravcu, rekao je predsednik Rusije.

Ramafosa je pokazao izvrsno diplomatsko iskustvo, kada je izlagao naše pozicije, poručio je on i dodao da koordinacija konačne deklaracije BRIKS-a nije bila laka, kao ni pitanje proširenja.

"Poštovani predsedniče Ramafosa, prijatelji, kolege i drugi učesnici, želim da zahvalim afričkim prijateljima na njihovom doprinosu zajedničkom radu. Taj posao nije bio lak", rekao je ruski predsednik.

Putin je kao prioritetnu temu izdvojio zajedničku valutu i organizaciju saradnje u ekonomskoj sferi i dodao da se "krećemo ka rešenju problema s tim u vezi".

Čestitao je novim zemljama BRIKS-a, ističući da će Rusija nastaviti da radi na širenju uticaja asocijacije u svetu.

"Regulisaćemo praktičan rad sa novim članicama i sa partnerima koji sarađuju sa BRIKS-om i žele sa nama da rade. To cenimo", zaključio je Putin.

image