Svet

Bajden najavio nove sankcije Rusiji

U saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće ne navode se nikakvi detalji o sankcijama
Bajden najavio nove sankcije Rusijiwww.globallookpress.com © Nathan Howard - Pool via CNP

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Bele kuće, predsednik SAD Džozef Bajden najavio je nove sankcije Rusiji, prenose "RIA Novosti".

"Najavljujemo nove sankcije da bismo priveli pravdi odgovorne za prisilna raseljavanja i deportacije. Zahtevamo povratak ukrajinske dece njihovim porodicama", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Nikakvi detalji o novim sankcijama protiv Rusije nisu saopšteni. Takođe, Bajden je poručio da će SAD nastaviti da pružaju Kijevu svu "neophodnu pomoć."

Još u novembru 2022. godine, ruski ombudsman Tatjana Moskaljkova izvestila je da je Rusija spremna da svu decu, koja su evakuisana iz ratnog područja, preda njihovim zakonskim starateljima, a da su desetine dece već vraćene. U martu ona je naglasila da nije bilo ni jednog slučaja da je Rusija odbila da preda ukrajinsku decu njihovim rođacima.

Prethodno je komesarka za prava deteta Marija Ljvova Belova rekla da je od februara 2022. u Rusiju stiglo više od 730.000 dece iz Donbasa i Ukrajine, od kojih su 2.000 siročad. Ona je napomenula da je Rusija spremna da istraži svaki slučaj prisilnog odvajanja dece iz Ukrajine od njihovih porodica, ukoliko se takvi slučajevi pronađu.

Komesarka je dodala da su izveštaji zapadnih medija o takozvanoj deportaciji samo izmišljeni mit, kojim se u očima svetske zajednice želi diskreditovati Ruska Federacija.

Moskva je primetila da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija protiv Ruske Federacije i da se i u zapadnim zemljama mnogo puta čulo mišljenje da su antiruske sankcije neefikasne.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je "politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada", a da su sankcije zadale ozbiljan udarac globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote za milione ljudi.

image