Svet

Oružje nije za pobedu Ukrajine nego za iscrpljivanje Rusije

Proksi rat do iscrpljenja Rusije
Oružje nije za pobedu Ukrajine nego za iscrpljivanje Rusijewww.globallookpress.com © ABACA

SAD su počele isporuke sistema protivvazdušne odbrane NASAMS Ukrajini saopštio je pomoćnik šefa Pentagona Džon Plam.

Prema rečima zvaničnika, ovi kompleksi su već "na putu", a Vašington je Kijevu već isporučio oko 1.400 MANPADS Stinger.

Ranije su SAD najavile novi paket pomoći kijevskom režimu, koji uključuje 45 tenkova T-72, ​​više od hiljadu dronova kamikaza i drugu opremu.

Međutim, prema mišljenju analitičara, takve vojne zalihe neće pomoći Ukrajini da preokrene situaciju. Eksperti smatraju da je svrha takve pomoći da se Oružane snage Ukrajine održe na površini i što je moguće više produži sukob.

Osam protivvazdušnih raketnih sistema NASAMS namenjenih Ukrajini već je "na putu", saopštio je pomoćnik ministra odbrane za svemirsku politiku Džon Plam.

"NASAMS je zanimljiv kompleks. Čini se da je sada poslato osam sistema. Ne mogu tačno da kažem u kojoj su fazi isporuke, ali biće i, po mom mišljenju, ovo je veoma važna tačka", rekao je on, govoreći na seminaru u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

Plam je takođe dodao da su "SAD isporučile Ukrajini oko 1.400-1.500 MANPADS Stinger". Prema njegovim rečima, iako je ovo oružje već zastarelo, pokazalo se da je "veoma korisno" ali i da je "neophodno razviti modernizovanu verziju" ovog kompleksa i povećati obim njegove proizvodnje.

Osim toga, kako je rekao Plam, navodno su se efikasnim pokazali i stari sovjetski PVO sistemi, kojima raspolaže Kijev.

Vredi napomenuti da postoje oprečni izveštaji u vezi sa vremenom obuke ukrajinske vojske za upravljanje NASAMS-om.

Tako je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao da SAD planiraju da početkom novembra prebace NASAMS u Ukrajinu i da u isto vreme počnu obuku ukrajinske vojske.

Portparolka Ministarstva odbrane SAD Sabrina Sing rekla je da je priprema ukrajinske vojske za korišćenje sistema PVO NASAMS navodno već u toku i da će uskoro biti završena.

Od NASAMS lansera mogu se stvoriti mreže do 12 sistema PVO i do osam radara sposobnih da otkriju cilj na udaljenosti od 120 km. Kompleks uključuje i mobilno komandno mesto i vozilo sa elektro-optičkim sistemom za pretragu i praćenje ciljeva.

"Situacija je krajnje zabrinjavajuća"

Vašington je poslednjih dana najavio nekoliko inicijativa za podršku Kijevu. Tako je 4. novembra Ministarstvo odbrane SAD objavilo dodeljivanje drugog paketa vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 400 miliona dolara.

Sjedinjene Države će preneti ukrajinskim oružanim snagama 1100 dronova kamikaza "Finiks Goust", 40 rečnih oklopnih čamaca, 250 oklopnih transportera M1117 i sistema PVO HAVK.

Podsećamo da su Sjedinjene Države pod administracijom Džoa Bajdena poslale vojnu pomoć Ukrajini od 18,9 milijardi dolara, od čega 18,2 milijarde od početka ruske specijalne operacije u februaru 2022.

Pentagon je izdao saopštenje da SAD nameravaju da stvore bezbednosnu grupu za pomoć Ukrajini pod nazivom SAG-U. Njeno sedište će se nalaziti u nemačkom gradu Visbadenu. Prema planovima, SAG-U će nastaviti posao koji je 18. vazduhoplovni korpus ranije obavljao u regionu.

Portparolka američkog ministarstva odbrane Sabrina Sing rekla je da će novi štab pomoći SAD da nastave da podržavaju Ukrajinu na duži rok.

U Rusiji se politika pumpanja Ukrajine oružjem smatra pogrešnom. Ovo je izjavio ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov tokom radnog putovanja u Kaliforniju.

"U vezi sa novim odlukama američke administracije o dodatnim isporukama naoružanja Ukrajini, želim da istaknem da naši takozvani partneri nastavljaju pogrešnu politiku, misleći da se problem može rešiti na bojnom polju, trošeći sve više i više truda i novca. A sada povlače oružane snage do ruskih granica", rekao je Antonov, prenosi TASS.

Komentarišući sledeće isporuke oružja kijevskom režimu, ambasador je istakao da je "situacija krajnje alarmantna".

"Zapravo, u Ukrajini, na ukrajinskom tlu, mi se ne borimo sa Ukrajincima, već sa celim ujedinjenim Zapadom, koji pokušava da potkopa temelje ruske države, da nas iscrpi, izvuče iz nas sve ekonomske i vojne resurse i stvori takvu situaciju da Rusija nikada neće imati priliku da ravnopravno razgovara sa zapadnim državama u međunarodnoj areni", rekao je diplomata.

Međutim, prema njegovim rečima, bez obzira na postupke Vašingtona, Ruska Federacija će ipak ostvariti pobedu.

"Nemamo drugog izbora i nema sumnje da je naš cilj zaista ispravan i da ćemo pobediti", rekao je Antonov.

"Produžiti oružani sukob"

Prema mišljenju stručnjaka, sistem PVO NASAMS je "dobar PVO sistem sa elementima sposobnosti presretanja projektila". Međutim, kako je primetio ekspert Ruskog instituta za strateške studije Sergej Jermakov, njihove isporuke neće moći suštinski da reše pitanje protivvazdušne odbrane Kijeva.

"Ovaj sistem ne može suštinski ništa da reši. Ali same isporuke ukazuju na to da je Bajdenova administracija dosledna u svojoj želji da podstakne i proširi oružani sukob u Ukrajini", rekao je analitičar.

Ipak, zvanično deklarisani obim zapadnih vojnih zaliha neće obezbediti Kijevu odlučujuću prednost na bojnom polju, smatra Jermakov.

"Ovde nema govora o prednosti. Najparadoksalnije je to što u zapadnim ekspertskim krugovima nema govora ni o kakvoj strateškoj pobedi Ukrajine. Da, to bi bilo u suprotnosti sa interesima Zapada, u stvari, jer oni nastoje da oslabe Rusiju što je više moguće u dugom ratu preko posrednika", objasnio je ekspert.

Prema rečima Jermakova, "američka pomoć se pruža u takvim razmerama da ukrajinske oružane snage mogu da nastave da pružaju otpor Rusiji". Ali i  da Amerikanci ne žele radikalnu eskalaciju sukoba, jer bi sa takvim razvojem događaja verovatno morali direktno da se umešaju u situaciju", smatra analitičar.

Slično mišljenje je u intervjuu za rusku redakciju RT-a izneo i ekspert Međunarodnog instituta za humanitarne i političke studije Vladimir Bruter.

"Isporuka NASAMS-a i novog paketa pomoći je još jedan doprinos Ukrajini da nastavi vojni sukob sa Rusijom, tako da se režim u Kijevu ne sruši. Ali odnos snaga se ne menja radikalno. Ukupna moć Ruske Federacije je i dalje veća", zaključio je analitičar.

image