Svet

RT Balkan na samitu BRIKS-a: Širenje bloka je prilika za Balkan

BRIKS nije alternativa Zapadu, jer to bi bilo uvredljivo za čovečanstvo, već novi sistem koji otvara nove mogućnosti
RT Balkan na samitu BRIKS-a: Širenje bloka je prilika za Balkanwww.globallookpress.com © РТ Балкан

Petnaesti samit BRIKS-a završen je danas u Johanesburgu istorijskom odlukom o proširenju bloka na čak šest zemalja, od Afrike do Latinske Amerike.

Lideri BRIKS-a usvojili su deklaraciju u kojoj se zalažu ne samo za ekonomsko jačanje, već i za promenu svetskog poretka.

Uzevši u obzir strateški i geografski značaj, BRIKS je pod svoje okrilje primio Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Argentinu, Egipat i Etiopiju. Ovo prvo proširenje grupe od 2010. kada im se pridružila Južna Afrika najavilo je novu snagu na geopolitičkoj sceni i novi, multilateralni svetski poredak.

Profesor Pol Tembe, ekspert za međunarodne odnose na Univerzitetu Južne Afrike (UNISA) rekao je za RT Balkan da proširenje BRIKS-a može da bude prilika i za Balkan.

Proširenje BRIKS-a je priprema za budućnost. Afrika, Rusija, Kina i novi klinci u bloku, sve su to zemlje koje mogu da se izbore za sebe.

Interesantno je da su neke od njih neprijatelji, ali se onda postavlja pitanje kako sada mogu da budu zajedno u nekoj grupi. To nam pokazuje da je animozitet među njima veštački napravljen i da ga je napravio Globalni sever kako bi mogli da pristupe njihovim resursima. Zato su morali da stvore animozitet.

Sever se sada sve više okreće obnovljivim izvorima energije. Zašto bi onda Saudijska Arabija, na primer, čekala u neizvesnosti umesto da se priključi tržištu koje želi njihovu robu. Jasno je da ako se Saudijska Arabija pridruži zajedno sa drugima u regionu, onda će biti manje animoziteta i imaće automatsku zaštitu BRIKS-a.

Vidimo šta se dešava, kaže profesor Tembe, Rusija je pod pritiskom sankcija ali ruska vlada nije izgubila moć globalno zahvaljujući delom i BRIKS-u.

Sada, davanjem članstva Etiopiji, odaje se priznanje celoj Africi jer je Etiopija sedište Afričke unije. Na taj način, simbolično se priznaje ceo kontinent - a to se nikada do sada nije dogodilo.

Znamo da je Etiopija najmanje razvijena zemlja u regionu i da su joj sva jaja bila u jednoj korpi - Kini. Sada ova nova konfiguracija omogućava Etiopiji da proširi listu partnera. Videćete Iran, Saudijsku Arabiju, UAE kako preko BRIKS-a stižu do Etiopije. BRIKS je tako postao pružena ruka ka većoj konfiguraciji - "Pojasu i putu".

BRIKS je na neki način pružena ruka ka novom svetskom poretku, rekao je Tembe.

On smatra da su zemlje koje su ostavljene na periferiji od kolonizacije do Hladnog rata, ostavljene tamo namerno.

Nisu te zemlje siromašne, Afrika nije siromašna, već je namerno napravljena siromašnom. Latinska Amerika takođe. Ti okovi koji su primoravali ove zemlje da svaki put kada imaju problem idu i traže savet od onih istih ljudi koji ih blokiraju, to je sada sklonjeno sa svetske pozornice formiranjem BRIKS-a.

Te takozvane periferne, marginalizovane zemlje u razvoju, to nisu zemlje u razvoju već je bilo zamišljeno da ostanu na tom nivou i da ne napreduju. To je bio dizajn prošlosti, da sve mora da ide Severu. Ali ta konfiguracija se menja.

BRIKS nije alternativa Zapadu jer to bi bilo uvredljivo za čovečanstvo. To je novi sistem. Stara carstva propadaju, a raste novi organizam, kaže Tembe.

Ista stvar je i sa Balkanom. Ako govorite EU jezikom, Balkan je ostavljen po strani. EU sada ima izbor - ili da privuče Balkan sebi ili da simbolično ili sistematski odgurne. A to je prednost za Balkan jer ima dva prosca - EU i novu konfiguraciju kroz "Pojas i put". A upravo to vidimo sa razvojem BRIKS-a.

image