Svet

Britanci "spalili" Liz Tras (FOTO)

Figura je na ramenu imala zelenu salatu koja plače od smeha
Britanci "spalili" Liz Tras (FOTO)Gettyimages.ru © Hollie Adams

Hiljade ljudi gledalo je u Edenbridžu kako džinovska figura bivše britanske premijerke Liz Tras gori u "Noći vatre" dok u rukama drži kopiju Ginisove knjige rekorda, aluziju na njen neslavni rekord premijerke sa najkraćim stažom, prenosi "Indepenent".

Britanci su u kišnoj noći nosili baklje, a karikatura Liz Tras je uz sebe imala i kopiju mini budžeta, crvenu kapicu "Učinite Britaniju ponovo velikom", kao i majicu sa sloganom "Ja sam borac, ne odustajem" i ček na 115 hiljada funti, što je iznos sredstava koja se trajno obezbeđuju bivšim britanskim premijerima.

Figura je na ramenu imala zelenu salatu koja plače od smeha, jer je, kako se navodi, dugoročnija od mandata bivše premijerke.

Britanci takozvanu Noć vatre obeležavaju kako bi proslavili dan kada je 1605. raskrinkana zavera katoličkih pobunjenika da 5. novembra 1605. dignu u vazduh protestantskog kralja Džejmsa I i Parlament sa 36 buradi baruta.

Paljenjem figura poznatih ličnosti, građani im se podsmevaju već više od dvadeset godina, a do sada su u plamenu, između ostalih završili i Boris Džonson, Harvi Vajnštajn, Donald Tramp, Kejti Hopkins, Rasel Brend, Džonatana Ros, obojica Blerovih, Kejti Prajs, Vejn Runi, Lens Armstrong, En Robinson i Sadam Husein.

Kratku premijeru Liz Tras inače su obeležili brojni preokreti i haos.

Njen mini-budžet doveo je do pada funte na istorijski najniži nivo u odnosu na dolar, dok su stope na hipoteke porasle.

Kasnije se izvinila za "greške" napravljene u budžetu ali se odmah potom desila i nova drama kada je njena sekretarka unutrašnjih poslova Suela Braverman dala ostavku nakon što je osetljive dokumente poslala na njenu ličnu mejl adresu.

image