Svet

Da li je Trasova Blinkenu javila za uništenje Severnog toka?

Čuveni internet preduzetnik Kim Dotkom tvrdi da je bivša britanska premijerka nekako znala za eksplozije koje su uništile gasovode Severni tok 1 i 2 svega minut pošto su se one desile
Da li je Trasova Blinkenu javila za uništenje Severnog toka?© Foto: Tanjug/AP (AP Photo/Alastair Grant)

Kim Dotkom, čuveni nemačko-finski internet preduzetnik i politički aktivista koji živi u Glenorčiju na Novom Zelandu, tvrdi da je bivša britanska premijerka Liz Tras svega minut posle eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2 18. oktobra američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu poslala poruku "Gotovo je", što navodi na sumnju da je neverovatnom brzinom bila obaveštena o dešavanjima na dnu Baltika.

"Kako Rusi znaju da je Velika Britanija digla u vazduh gasovod Severni tok u partnerstvu sa SAD", retoričko je pitanje koje Kim Dotkom postavlja svojim pratiocima na tviteru dodajući pitanje da li je to "jer je Liz Tras koristila svoj ajfon za slanje poruke Entoniju Blinkenu u kojoj piše 'Gotovo je', svega minut posle eksplozije na gasovodu i pre nego što je bilo ko drugi to znao?"

Interesantna je koincidencija da Dotkom javnost o tome obaveštava u trenutku kada u "Dejli mejl" ekskluzivno objavljuje da se telefon Trasove čuva "zaključan na tajnoj lokaciji", a stručnjaci sumnjaju da su upravo sa njega procureli mnogi drugi tajni podaci. List navodi da su sajber špijuni, "agenti Kremlja", hakovanjem dobili pristup strogo poverljivim razogovorima ne samo sa zvaničnicima SAD, već i sa ostalim "ključnim međunarodnim partnerima."

Hakovanje je, kako se tvrdi, otkriveno dok je Trasova još bila ministarka spoljnih poslova, ali su informacije o tome prikrili Boris Džonson, koji je u to vreme bio premijer, i sekretar njegovog kabineta Sajmon Kejs.

Takođe se veruje da su uključivali veoma osetljive razgovore sa visokim međunarodnim ministrima spoljnih poslova o ratu u Ukrajini, uključujući detaljne razgovore o isporukama oružja.

"Stalna pretnja iz Rusije"

Britanskoj javnosti već uveliko traje rasprava o hakovanju službenih mobilnih telefona visokih zvaničnika britanske vlade. Predsednik Komiteta za odbranu britanskog Parlamenta Tobajas Elvud rekao je da sajber napadi predstavljaju "stalnu pretnju" iz Rusije i da vlada preduzima "stroge mere" da do njih ubuduće ne dođe.

Državni sekretar Majkl Gouv je u izjavi u nedelju insistirao da vlada bezbednosna pitanja shvata "neverovatno ozbiljno", dodajući: "Ono što znam je da vlada ima veoma snažne protokole kako bi osigurala da pojedinci budu zaštićeni, ali i da bude zaštićena nacionalna bezbednost."

Govoreći za "Skaj njuz", predsednik Odbora za odbranu Tobijas Elvud rekao je da nije upoznat sa incidentom, iako je video izveštaje o tome.

"To je stalna pretnja iz Rusije, oni su sve bolji i bolji u ovim sajber napadima i u hakovanju. Preduzimamo najstrože mere da se to ubuduće ne dogodi", rekao je on.

Izgleda da nisu baš svi zadovoljni vladinim pristupom "pitanjima bezbednosti". Sekretarka unutrašnjih poslova "u senci" Ivet Kuper rekla je da "ozbiljne optužbe" pokreću "ozbiljna pitanja o tome zašto su ove informacije procurele upravo u ovom trenutku".

Ko štiti Trasovu

Kako tvrdi Kuperova, "osoba koja bi trebalo da nas uveri da vlada ima kontrolu" je Sjuela Braverman, ali "ona to ne može da uradi, jer ne može da odgovori na ozbiljna pitanja o sopstvenim kršenjima bezbednosnih protokola".

U međuvremenu, Liberalni demokrati su pozvali na hitnu istragu i rekli da optužbe postavljaju "ozbiljna pitanja" za Džonsona.

Portparol stranke za spoljne poslove Lejla Moran izjavila je da "ukoliko se ispostavi da su ove informacije skrivene od javnosti da bi se zaštitila Liz Tras, to bi bilo neoprostivo".

"Ne možemo dozvoliti da političke igre Konzervativne partije budu stavljene ispred interesa zemlje i nacionalne bezbednosti", dodala je Moranova.

"Zašto smo protiv Rusije"

Bivši lider Konzervativne stranke i vodeći kritičar Rusije Ijan Dankan Smit rekao je: "Zbog toga smo protiv Rusije. Rusija to radi sve vreme. Ovo je njihova jedina svrha, njihov način da nam uzvrate. Svi smo bili previše opušteni u pogledu svojih telefona. Ministri bi trebalo da budu mnogo oprezniji i da ne koriste svoje privatne telefone ni za šta. Pretpostavljam da je i moj privatni telefon hakovan".

Bezbednosne službe sve više strahuju zbog hakera koji rade za neprijateljske zemlje sa mobilnim telefonima, smatrajući mobilne "mekim stomakom moderne države."

image