Svet

Putin čestitao godišnjicu nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije

Abhazija i Južna Osetija su u poslednjih deceniju i po napravili značajan napredak u izgradnji demokratske državnosti i nezavisne nacionalne ekonomije, poručio je ruski predsednik
Putin čestitao godišnjicu nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije© Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je liderima Južne Osetije i Abhazije, Alanu Gaglojevu i Aslanu Bžaniju 15. godišnjicu nezavisnosti ove dve republike.

"Primite moje iskrene čestitke povodom 15. godišnjice međunarodnog priznanja nezavisnosti Republike Abhazije", navodi se u čestitki Putina. Isti ton je imala i čestitka predsedniku Južne Osetije.

Kako je ruski predsednik istakao, Abhazija i Južna Osetija su u poslednjih deceniju i po napravili značajan napredak u izgradnji demokratske državnosti i nezavisne nacionalne ekonomije.

On je takođe istakao da je Rusija i u budućnosti spremna da pruži svu moguću pomoć bratskom abhaskom i osetinskom narodu u rešavanju najrazličitijih problema.

Gruzija je u toku noći 8. avgusta 2008. godine granatirala iz sistema "Grad" Južnu Osetiju i razrušila deo glavnog grada Chinvalija. Rusija je štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi i uzeli rusko državljanstvo, uvela vojsku u republiku i nakon pet dana sukoba izbacila gruzijsku vojsku iz regiona.

Moskva je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije. Lideri u Rusiji su više puta izjavljivali da priznanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonimije odražava realnost i ne može se revidirati. Gruzija, kao i ranije, ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države i smatra ih svojim regionima.

image