Svet

Ekolozi: Najveći neprijatelji klime su desničari

Populisti tvrde da o klimi raspravlja globalna elita sklona rušenju nacionalnih granica
Ekolozi: Najveći neprijatelji klime su desničariwww.globallookpress.com © Michael Nagle/XinHua

Rasprava o klimatskim promenama nagnala je mnoge desničare da ukažu na skrivene namere ekologa.

Republikanka i Trampova pomoćnica Lauren Boebert ismeva agendu ekologa, dok britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman kaže da je zemlja u ropstvu onih "koji jedu tofu". U Španiji visokopozicionirani funkcioneri desničarske stranke Voks odbacuju klimatski plan UN kao "kulturni marksizam", piše "Politiko".

Desničari i populisti tvrde da na klimatskom samitu koji se ovih dana održava u Egiptu raspravlja "globalna elita sklona rušenju nacionalnih granica, oduzimanju individualnih sloboda i osuđivanju radnih ljudi na život u siromaštvu".

Zagovornici zelene agende, a među njima i brazilska ministarka životne sredine Izabela Tejšeira, zato tvrde da je "reakcionarni populizam sada najveća prepreka u borbi protiv klimatskih promena".

U SAD, republikanci očekuju međuizborni povratak na vlast u jednom ili oba doma Kongresa, a njihovo "vaskrsenje" plaši ekologe.

Novi "nalet" desnice bi, navodi "Politiko", nagrizao "krhko samopouzdanje koje se izgradilo oko globalnih klimatskih napora" od Bajdenovog dolaska na vlast i "podiglo avet Trampovog drugog mandata i moguće povlačenje Amerike iz Pariskog sporazuma o klimi".

"Republikanci imaju rešenja za smanjenje svetskih emisija dok obezbeđuju pristupačnu, pouzdanu i čistu energiju našim saveznicima širom sveta", rekao je predstavnik one "pomirljivije" američke desnice i kongresmen Jute Džon Kertis, koji će predvoditi delegaciju svoje stranke na samitu u Egiptu.

U međuvremenu,  evropska desnica tvrdi da razume rizike klimatskih promena, ali prema pisanju "Politika", prikazuje ih kao "konjicu globalnih elita".

Predsednik seviljskog ogranka španske krajnje desničarske partije Voks Havijer Kortes naziva borbu za klimu globalističkim pokretom koji namerava da sruši granice i okonča slobodu.

"Sve što govorimo je da Evropska unija mora da razjasni da želi da nam proda klimatsku religiju u kojoj ne možemo da emitujemo ugljen dioksid, dok nam se industrija zatire u Evropi, i moramo da nabavljamo od Kine", kaže on.

Nova italijanska premijerka Đorđa Meloni priznaje da iako želi da zaštiti životnu sredinu, zaštita nacionalnih ekonomskih interesa i dalje joj je na prvom mestu.

"Ne postoji ubeđeniji ekolog od konzervativca, ali ono što nas razlikuje od izvesnog ideološkog ekologizma je to što želimo da branimo prirodu sa čovekom u njoj", rekla je ona u svom inauguracionom govoru u parlamentu prošlog meseca.

Meloni je najavila da će prisustvovati klimatskom samitu u Egiptu i preimenovala Ministarstvo za ekološku tranziciju u Ministarstvo za životnu sredinu i energetsku bezbednost.

Program vlasti njene partije Braća iz Italije uključuje deo o klimatskim promenama, ali snažno naglašava potrebu za zaštitom industrije.

Odlaganje klimatske agende, tvrde neki, možda ne zvuči kao poricanje važnosti klime, ali, na kraju rezultat je zapravo isti.

"Možete reći da ste prijatelji klime. Ali na delu, uopšte niste. Vi ste prvo prijatelji biznisa", rekla je belgijska socijalistkinja Mari Arena.

image