Svet

Vandalizam na spomeniku Jekatarine II u Odesi

Ukrajinske vlasti se bore ne samo sa sovjetskom istorijom, već sa svime što je u vezi sa Rusijom; priprema se demontaža spomenika
Vandalizam na spomeniku Jekatarine II u Odesiwww.globallookpress.com © Viacheslav Onyshchenko

Spomenik posvećen ruskoj carici Jekatarini Drugoj u Odesi ograđen je drvenom ogradom i prekriven crnim platnom, prenose ukrajinski mediji.

Ovaj postupak je usledio nakon niza vandalskih dejstava nad spomenikom.

Spomenik su vandali više puta napadali, prelivali farbom, nanošeni su natpisi, stavljan je crveni šlem i omča u ruci, što bi trebalo da simbolizuje da je carica, koja je osnovala grad, navodno bila "dželat".

Danas se na postolju ispred spomenika pojavio natpis o pripremi spomenika za demontažu, piše ukrajinsko izdanje "Strana.ua".

"Izvinjavamo se zbog privremenih neprijatnosti. U toku su pripremni radovi za demontažu i prenošenje skulpturalne kompozicije 'Osnivačima Odese'".

U avgustu se Vladimir Zelenski obratio Gradskom veću Odese sa predlogom da se razmotri pitanje demontaže spomenika Jekatarini Drugoj, a peticiju za demontažu spomenika je potpisalo više od 25 hiljada ljudi.

Spomenik Jekatarini Drugoj kao osnivaču Odese podignut je u gradu 1900. godine. Nakon 20 godina je demontiran, ali je 2007. ponovo obnovljen na Jekaterininskoj trgu.

U oktobru ove godine, Gradsko veće Odese je sumiralo rezultate elektronskog glasanja o sudbini spomenika. Prema anketi građana, većina je glasala za rušenje. Anketa je sprovedena da bi se "legitimisala" odluka vlade na nacionalnom nivou u okviru kampanje derusifikacije zemlje.

Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov rekao je da podržava demontažu spomenika Jekatarine Druge, a pitanje bi trebalo da bude izneto na sledećem sastanku Gradskog veća.

Demontaža spomenika vezanih za sovjetsku istoriju, kao i preimenovanje ulica, počeli su u Ukrajini 2015. godine, kada je donet zakon o dekomunizaciji. Ukrajinske vlasti su u poslednje vreme počele da se bore ne samo sa sovjetskom istorijom, već sa svime što je povezano sa Rusijom.

image