Svet

"Blumberg": Sastanak Putina i Erdogana o Sporazumu o žitu 8. septembra u Rusiji

Erdogan bi mogao da otputuje pre svog planiranog puta u Indiju gde će prisustvovati samitu Grupe 20 u Nju Delhiju, kažu izvori za američki medij
"Blumberg": Sastanak Putina i Erdogana o Sporazumu o žitu 8. septembra u RusijiGetty © Burak Kara/Getty Images

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan očekuje da se sledeće nedelje sastane sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Rusiji kako bi razgovarali o oživljavanju crnomorskog Sporazuma o žitu, kažu dvojica turskih zvaničnika upoznati sa planovima.

Erdogan bi mogao da otputuje u Rusiju 8. septembra, pre svog planiranog puta u Indiju gde će prisustvovati samitu Grupe 20 u Nju Delhiju, kažu izvori za "Blumberg".

Turski predsednik je sa Putinom imao najmanje deset telefonskih razgovora tokom ove godine, uključujući i video-konferenciju kojom je obeležena isporuka ruskog goriva za tursku nuklearnu elektranu Akuju u aprilu ove godine.

"Verujemo da je važno izbeći preduzimanje bilo kakvih poteza koji bi pogoršali tenzije i narušile mir u Crnom moru", rekao je Erdogan na samitu Krimske platforme u Kijevu prošle nedelje.

Komentarišući mogući sastanak Putina i Erdogana, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tokom konferencije za novinare u ponedeljak rekao da će on biti održan "uskoro", ne navodeći druge detalje, prenela je novinska agencija Interfaks.

image