Svet

Erdogan ipak odlaže ulazak Švedske u NATO?

Turski lider poručio je da se ne može unapred znati koliko dugo će trajati debate o članstvu Švedske u NATO-u
Erdogan ipak odlaže ulazak Švedske u NATO?© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nagovestio je da bi članstvo Švedske u NATO-u moglo da bude odloženo ako ta država ne preduzme korake kako bi zaustavila paljenja Kurana.

"Švedska, pre svega, mora da vodi računa o ulicama Stokholma. Ako to ne uradi, i ako se nastave napadi na stvari koje su za nas svete, onda ne bi trebalo da nas krive", rekao je Erdogan, prenosi agencija Anadolija.

Finska i Švedska su se, podsetimo, u maju 2022. godine, zvanično prijavile za ulazak u NATO, a za prijem u Alijansu potrebno je odobrenje svih država članica i prolazak određenih procedura.

Na samitu u Madridu koji je održan krajem juna 2022. godine sve zemlje članice NATO-a su se složile sa pristupanjem Švedske i Finske. Tada je počeo proces ratifikacije prijava na nivou nacionalnih parlamenata zemalja članica. Do početka 2023. prijave Švedske i Finske ratifikovalo je 28 od 30 zemalja NATO-a, ali su Mađarska i Turska odlučile da švedsku prijavu razmatraju odvojeno od finske.

U noći 31. marta završena je ratifikacija finske aplikacije za NATO od strane svih članica Alijanse, a 4. aprila Finska je postala 31. članica NATO-a. Švedska, međutim, još uvek nije dobila odobrenje Mađarske i Turske.

Iako je 1. juna Švedska usvojila novi zakon o borbi protiv terorizma, Stokholm nije izručio pripadnike militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima, što je uslov za odobrenje prijave za članstvo u Alijansi.

Erdogan je u julu odobrio članstvo Švedske u NATO, ali se tek u oktobru očekuje glasanje turskog parlamenta po ovom pitanju, kada se poslanici vrate sa letnje pauze. Odbor za spoljne poslove, međutim, može ranije da započne diskusiju ako to zatraži vlada.

Turski lider poručio je da se ne može unapred znati koliko dugo će trajati debate u parlamentu ili odborima.

image