Svet

Evrozona u recesiji, proizvodnja na najnižem nivou od 2020.

I zapošljavanje je u zastoju u evropskom bloku, jer su kompanije suočene sa sve lošijom tražnjom i sumornim izgledima za narednu godinu, navodi se u izveštaju "Si end Pi global"
Evrozona u recesiji, proizvodnja na najnižem nivou od 2020.www.globallookpress.com © Cfoto

Poslovna aktivnost u evrozoni pretrpela je u avgustu još jedan udarac, pošto se ekonomski pad u Evropskoj uniji proširio sa proizvodnje na sektor usluga, ukazuju podaci koje je ove nedelje prikupio "Si end Pi global".

U padu su i svi značajni privredni pokazatelji za evropski blok, uključujući i brzi kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), što je pokazatelj koji odražava proizvodnu i uslužnu aktivnost. PMI se nalazi na najnižem nivou od novembra 2020. godine.

I proizvodnja i usluge zabeležile su pad u evrozoni. Podaci pokazuju da je aktivnost u ključnim uslužnim delatnostima EU pala na najniži nivo u poslednjih 30 meseci.

Proizvodnja u evrozoni smanjuje se već treći mesec za redom, a ovo je peti uzastopni pad u proizvodnji, pokazuju podaci.

"Ne računajući pandemiju, pad u poslovanju bio je najveći od oktobra 2012. Nove porudžbine roba zabeležile su najoštriji pad posle globalne finansijske krize, a to je praćeno već drugim mesecom pogoršanja u uslužnom sektoru", saopštio je "Si end Pi".

Sve su veća strahovanja da će BDP u evrozoni nastaviti da pada i u trećem kvartalu zbog pada proizvodnje. Posebno je zabrinjavajući pad indeksa menadžera nabavke usluga u evrozoni.

"Još jedan slab PMI za evrozonu potvrđuje da je ekonomija u recesiji. Inflatorni pritisci za usluge ostaju uporni, a pritisak na plate i dalje izaziva zabrinutost", izjavio je Bert Kolijn, viši ekonomista u "Aj-Ej-Dži banci".

Zapošljavanje je u zastoju u evropskom bloku, jer su kompanije suočene sa sve lošijom tražnjom i sumornim izgledima za narednu godinu, navodi se u izveštaju.

image