Svet

Evropska komisija: Mišel se o datumu prijema novih članica nije konsultovao sa Fon der Lajen

Dana Spinant kaže da je proširenje EU politički prioritet za Evropsku komisiju, ali da proces ostaje zasnovan na zaslugama svake zemlje
Evropska komisija: Mišel se o datumu prijema novih članica nije konsultovao sa Fon der Lajen© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco, File

Evropska komisija ne želi da spekuliše o datumima o mogućem prijemu novih članica, naglasili su zvaničnici ove institucije.

"Proširenje je zasnovano na zaslugama. Nadamo se da će svaka zemlja kandidatkinja biti motivisana da sprovede reforme i da bude spremna da pristupi svojim tempom", izjavila je na pres-konferenciji portparolka Komisije Dana Spinant.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel juče je, na Strateškom forumu u Bledu u Sloveniji, izjavio da bi Evropska unija trebalo da bude spremna za prijem novih članica do 2030. godine.

Spinant je potvrdila da Mišel nije konsultovao predsednicu Evropske komisije o spominjanju datuma za prijem novih država.

Evropska komisija je nadležna institucija koja priprema mišljenje i predlog o spremnosti zemalja za prijem, a Evropski savet donosi političku odluku.

Spinant je istakla da je proširenje EU politički prioritet za Evropsku komisiju, ali da proces ostaje zasnovan na zaslugama svake zemlje i svaka od njih će postati članica kada bude spremna za to.

"Blisko smo sarađivali sa zemljama kandidatkinjama, kako bismo im pomogli da se pripreme i sprovedu reforme koje su neophodne za ulazak u uniju. Ali, ponavljam još jednom, za nas je to proces zasnovan na zaslugama", poručila je portparolka Komisije.

Nakon početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini u EU je oživela debata o proširenju nakon višegodišnje pauze jer države članice nisu bile spremne da pokrenu novi talas proširenja, zbog takozvanog umora od proširenja.

U nastojanjima da se oslabi ruski uticaj, Brisel je preuzeo nekoliko koraka u prošloj godini: Ukrajina i Moldavija, a nakon toga i Bosna i Hercegovina su dobile kandidatski status, Albanija i Severna Makedonija su dobile zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora, a takozvano Kosovo je dobilo odluku o viznoj liberalizaciji.

Sve zemlje Zapadnog Balkana osim Kosova imaju kandidatski status, ali nisu na istim fazama pristupnog procesa.

Kosovo je apliciralo za ovaj status u decembru prošle godine, ali još nema odgovora iz evropskih institucija kako da nastavi sa prijavom. Kosovo je poseban slučaj jer samoproglašenu nezavisnost nisu priznale sve države članice Evropske unije.

image