Svet

SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 250 miliona dolara

Ukrajina dobija još municije i različitih vrsta naoružanja
SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 250 miliona dolara© Tanjug/AP Photo/Libkos

SAD šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući municiju za raketne sisteme HIMARS, vredan oko 250 miliona dolara, saopštio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Ovaj paket sadrži rakete AIM-9M za protivvazdušnu odbranu, municiju za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), artiljerijsku municiju 155 mm i 105 mm, opremu za uklanjanje mina, 'džavelin' i druge protivoklopne sisteme i rakete, kao i više od tri miliona komada municije", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da Rusija svakog dana nastavlja da vodi "brutalni osvajački rat" u kojem su ubijeni mnogi ukrajinski civili i raseljeni milioni Ukrajinaca.

"Njihovi napadi na ukrajinske luke i infrastrukturu za izvoz žita izazvali su nestabilnost cena na tržištima hrane i žitarica i pogoršali glad i globalnu nesigurnost hrane širom sveta", ističe se u saopštenju.

Iz Stejt departmenta navode da je Rusija "započela rat koji je mogla da okonča u bilo kom trenutku, povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i zaustavljanjem brutalnih napada".

"Dok to ne učini, Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri biće ujedinjeni sa Ukrajinom, koliko god bude potrebno", poručuju iz američkog ministarstva spoljnih poslova.

image