Svet

Britanski parlament: Kina je pretnja Ujedinjenom Kraljevstvu, a Tajvan je nezavisna zemlja

Britanski parlament je, uoči posete šefa diplomatije Pekingu, Kinu nazvao pretnjom Londonu i njegovim interesima
Britanski parlament: Kina je pretnja Ujedinjenom Kraljevstvu, a Tajvan je nezavisna zemljaGetty © Carl Court / Staff

Britanski parlament je prvi put u zvaničnom dokumentu pomenuo Tajvan kao "nezavisnu zemlju", i to uoči posete ministra spoljnih poslova Džejmsa Kleverlija Kini.

Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije. Samo 13 zemalja širom sveta diplomatski priznaje Tajpej umesto Pekinga, podseća "Politiko".

"Tajvan je već nezavisna država, pod imenom Republika Kina", navodi se u izveštaju Komiteta za spoljne poslove Donjeg doma britanskog parlamenta. "Tajvan poseduje sve kvalifikacije za državnost, uključujući stalno stanovništvo, definisanu teritoriju, vladu i kapacitet da stupi u odnose sa drugim državama - nedostaje mu samo veće međunarodno priznanje", dodaje se u izveštaju.

Komitet navodi da Kina predstavlja pretnju za Britaniju i interese Londona u Indo-pacifičkom regionu, a kinesku politiku prema Britaniji karakteriše "pojačana agresija".

"Komitet prepoznaje aktivnosti Komunističke partije Kine kao pretnju Ujedinjenom Kraljevstvu i njenim interesima. Povećana asertivnost je inherentna konkurenciji između država, ali ponašanje Komunističke partije Kine trenutno karakteriše povećana agresija prema Ujedinjenom Kraljevstvu", navodi se u izveštaju.

Pored toga, dokument sadrži preporuku Londonu da razvije "diplomatiju odvraćanja", jačajući politiku orijentisanu na odbranu sa saveznicima, uključujući i "odbranu" Tajvana.

"Vlada Ujedinjenog Kraljevstva mora da identifikuje značajne akcije i crvene linije koje će joj omogućiti da oblikuje i primeni efikasnu politiku diplomatije obuzdavanja kako bi pomogla u zaštiti prava naroda Tajvana na samoopredeljenje", navodi se u izveštaju koji prenose "RIA Novosti".

Parlamentarci su podržali održavanje prioriteta odnosa Velike Britanije sa zemljama Indo-pacifičkog regiona, kao i širenje trgovinskih i investicionih veza sa njima, napominjući da će to "biti od koristi ekonomiji UK i našim partnerima širom sveta".

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli boraviće danas u zvaničnoj poseti Kini. Ovo će biti prva poseta britanskog ministra spoljnih poslova Kini posle više od pet godina.

image