Svet

Konačno se setili: Australijanci glasaju hoće li "priznati" Aboridžine

Stanovništvo će glasati o promeni ustava, a da bi referendum bio uspešan, neophodno je da se "za" izjasni 50 odsto birača, i to u najmanje četiri od šest država
Konačno se setili: Australijanci glasaju hoće li "priznati" Aboridžinewww.globallookpress.com © Zhu Hongye/XinHua

Aboridžini, australijski autohtoni narod čije ime u bukvalnom prevodu znači "od početka" imaju bogatiju istoriju od istorije svojih kolonizatora i definitivno su stariji od države koju naseljavaju, ali su dočekali da u 21. veku konačno budu "priznati". Dakle, iako su tu- od početka.

Koliko god neobično zvučalo, australijski referendum za promenu Ustava kako bi se konačno priznali domorodački narodi, premijer Entoni Albaneze najavio je za 14. oktobar.

Ukoliko pak uzmemo u obzir način na koji se belačko stanovništvo decenijama odnosilo prema ovdašnjim starosedeocima, možda i ne bi trebalo da nas čudi što Aboridžini i ljudi sa ostrva u Toresovom prolazu konačno dobijaju mogućnost da u okviru parlamenta savetuju vladu o pitanjima koja se tiču njihovih zajednica, odnosno o osnivanju savetodavnog tela, domorodačkog odbora "Glas parlamentu".

Krajnje je, dakle, bilo vreme za makar ovaj ustavni pomak u istoriji zajednice, koju su belačke vlasti sve do šezdesetih godina (prošlog veka), između ostalog, poput kakvih životinja vezivali lancima za vratove.

Istorija puna ubistava, razdvajanja od porodica, asimilacije, proterivanja, tlačenja i diskriminacije - istorija je Aboridžina, kao i uostalom većine naroda koji su imali posla sa zapadnim kolonizatorima. Australijski domoroci za početak su 2009. godine zbog svega toga dobili - izvinjenje. A evo, konačno i "priznanje" da postoje na teritoriji države - nastale njihovim istrebljivanjem.

Da bi referendum uspeo potrebno je da se više od 50 odsto birača izjasni za tu promenu i to u najmanje četiri od šest australijskih saveznih država, preneo je Rojters.

Albaneze je, kako navodi Tanjug, datum referenduma objavio na konferenciji za novinare u saveznoj državi Južnoj Australiji, koja bi mogla i odrediti ishod referenduma.

Domoroci inače čine 3,2 odsto stanovništva u Australiji od ukupno 26 miliona.

Zagovornici promene Ustava tvrde da će to pomoći u popravljanju narušenih veza s aboridžinskom zajednicom i da će ujediniti naciju, dok protivnici ipak ističu da će sve ovo dovesti do podele među Australijancima.

image