Svet

Australija uklanja lik kraljice Elizabete sa novčanica

Apoen od pet australijskih dolara jedina je novčanica u toj zemlji koja nosi lik kraljice
Australija uklanja lik kraljice Elizabete sa novčanica© Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Australija će zameniti novčanice od pet australijskih dolara na kojima je portret kraljice Elizabete II novim, čiji će dizajn odražavati i poštovati istoriju australijske autohtone kulture, saopštila je danas Nacionalna banka te zemlje.

To je odlučeno nakon konsultacija sa saveznom vladom, koja podržava promenu, navodi se u saopštenju Australijske banke rezervi. Na drugoj strani novčanice i dalje će biti slika australijskog parlamenta, prenosi Rojters.

Australijske vlasti saopštile su nakon smrti Elizabete II , da lik kralja Čarlsa III neće automatski zameniti lik preminule britanske kraljice na novčanicama od pet dolara i da bi ih mogli zameniti australijski motivi.

Novčanica od pet australijskih dolara jedina je novčanica u toj zemlji koja nosi lik kraljice. Vlasti su saopštile da se odluka o stavljanju kraljičine slike na novčanicu od pet australijskih dolara odnosila na njenu ličnost, a ne na njen status monarha.

Na australijskim kovanicama mora se nalaziti lik britanskog monarha, pa će se na novim novčićima nalaziti lik kralja Čarlsa III.

Britanska tradicija koja datira iz 17. veka, kaže da portret svakog novog kralja, ili kraljice mora da menja stranu na koju je okrenut, u odnosu na prethodnog monarha.

Zato će dizajn kovanica u čast kralja Čarlsa III prikazati monarha okrenutog na levo.

Prošlogodišnja smrt kraljice Elizabete ponovo je pokrenula rasprave u Australiji o njenoj budućnosti kao ustavne monarhije. Glasači su na referendumu 1999. tesnom odlukom odlučili da zadrže britanskog monarha kao državnog čelnika.

Kralj Čarls III, koji je postao britanski monarh nakon majčine smrti, je šef države u Australiji, Novom Zelandu i 12 drugih zemalja Komonvelta van Ujedinjenog Kraljevstva, iako je uloga uglavnom ceremonijalna.

image
VV inauguration
banner