Svet

Meta suspendovala "fekt-čekere" u Australiji: Prekrajali izveštaje, uticali na javno mnjenje

Izveštaji "Laboratorije činjenica" Kraljevskog instituta za tehnologiju objavljivani su u periodu kada je njihova licenca istekla
Meta suspendovala "fekt-čekere" u Australiji: Prekrajali izveštaje, uticali na javno mnjenjeGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Saradnici "Mete" sa prestižnog australijskog instituta koji se bave "proverom činjenica" na Fejsbuku vodili su kampanju pokušavajući da utiču na javno mnjenje kada je u pitanju predstojeći referendum o priznanju statusa domorodaca, otkriva "Skaj njuz" u novom iscrpnom izveštaju.

Nakon otkrivene pristrasnosti Fejsbukovih tzv. fekt-čekera, "Meta" je odlučila da suspenduje učešće istraživača sa Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melburnu (RMIT) iz programa spoljnih saradnika za proveru činjenica.

Kako navodi "Skaj njuz", fekt-čekeri tzv. "Laboratorije činjenica" RMIT-a su pokušali da utiču na javno mnjenje po pitanju predstojećeg referenduma o stvaranju novog političkog entiteta koji bi predstavljao "parlament i izvršnu vladu" za pitanja koja se odnose na Aboridžine i narode sa ostrva u Toresovom moreuzu.

U periodu između 3. maja i 23. juna, svaka "provera" činjenica RMIT-ovih zaposlenih odnosila se na medijske izveštaje i stavove koji su se protivili uvođenju pomenutog političkog tela.

Rasel Skelton, šef "Laboratorije činjenica" i bivši novinar "Ej-Bi-Sija" podelio desetine tvitova u kojima kritikuje konzervativne stavove i novinare. Skelton je takođe eksplicitno pozivao narod da glasa "za" na predstojećem referendumu, a što se kosi sa načelima Međunarodne mreže za proveru činjenica (IFCN).

Kako navodi "Skaj njuz", izveštaji "Laboratorije činjenica" Kraljevskog instituta za tehnologiju objavljivani su u periodu kada je njihova licenca kod IFCN već istekla.

Tim RMIT za ovaj posao je navodno bio plaćen 740.000 dolara.

Povrh toga, u izveštaju "Skaj njuza" se navodi da RMIT nije jedina akademska ustanova iz koje se vodi kampanja za uticanje na javno mnjenje po pitanju predstojećeg referenduma.

Kako navodi australijski medij, akademik Viktorija Filding sa Univerziteta u Adelejdu udružila se sa lobi grupom "Australijanci za Mardoka" i delila je netačne statističke izveštaje kada je u pitanju medijsko izveštavanju o referendumu. To bi bio osnov za lažnu tvrdnju da su mediji krivi ukoliko ovaj predlog ne bude usvojen.

Filding vodi tim ovog univerziteta koji se bavi analizom i proverom medijskog izveštavanja o predstojećem referendumu. Njen tim je zaključio da je negativno čak 76 odsto izveštaja medija iz konglomerata "Njuz korp Australija" o referendumu.

Ali, "Skaj njuz" je, nakon revizije, zaključio da su se Filding i njeni saradnici više fokusirali na negativne stavove u medijima, a ignorisali su pozitivne.

image