Svet

Porast broja miokarditisa u vojsci nakon kampanje vakcinacije za kovid

Otkriven identitet uzbunjivača koji je otkrio i prijavio porast miokarditisa u vojsci nakon kampanje vakcinacije
Porast broja miokarditisa u vojsci nakon kampanje vakcinacije za kovidGetty © Joe Raedle / Staff

Pripadnik američke vojske koji je ranije ove godine otkrio podatke iz medicinske baze podataka Pentagona koji pokazuju nagli porast stope miokarditisa u vojsci 2021. godine, nakon uvođenja vakcina za kovid-19, je aktivni oficir Mornaričke medicinske službe poručnik Ted Mejsi.

Mejsi je takođe otkrio i Pentagonu prijavio nove podatke koji pokazuju značajan porast broja nesreća, napada, samopovređivanja i pokušaja samoubistva u vojsci u 2021. godini, u poređenju sa prosekom od 2016. do 2021. godine.

Podaci uključuju porast od 147 odsto incidenata namernog samopovređivanja među pripadnicima službe i skok od 828 procenata povreda od napada.

Poručnik Mejsi je za "Epok tajms" rekao da je počeo da obraća pažnju na medicinsku bazu podataka ministarstva odbrane kada ga je drugi uzbunjivač upozorio na porast incidenata u vezi sa zdravljem u zimu 2021/2022.

Baza podataka medicinske epidemiologije odbrane (DMED) je skladište svih dijagnoza kod aktivnih pripadnika vojske, u bazi ili van nje. Baza podataka ne uključuje nikakve lične podatke o pripadnicima službe.

Proučavajući DMED, Mejsi je otkrio da je broj dijagnoza miokarditisa, oblika zapaljenja srca, povećan za 130,5 odsto u 2021. u poređenju sa prosekom od 2016. do 2020. Miokarditis je ozbiljno stanje koje može dovesti do smrti.

Sve četiri vakcine protiv kovida-19 odobrene u Sjedinjenim Državama mogu da izazovu miokarditis, kažu američki zvaničnici. Kovid-19 takođe može da izazove miokarditis, mada neki stručnjaci kažu da su podaci na tom frontu slabiji.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je obaveznu vakcinaciju oružanih snaga 2021. godine koja je bila na snazi sve dok Kongres nije iznudio njeno povlačenje krajem 2022. godine.

Podaci su takođe pokazali nagli porast broja dijagnoza plućne embolije (41,2 odsto), krvnih ugrušaka u plućima, disfunkcije jajnika (38,2 odsto) i "komplikacije i loše definisane opise bolesti srca" (37,7 odsto).

Godine 2022, drugi vojni uzbunjivači prijavili su šokantne skokove u stopama bolesti nakon uvođenja vakcine protiv kovida ali je Pentagon odgovorio da te brojke nisu tačne, jer neke dijagnoze u godinama od 2016. do 2020. nisu prebrojane, što je problem koji proizlazi iz "iskvarenih" podataka.

Nakon što je Pentagon saopštio da je problem ispravljen, poručnik Mejsi i drugi vojno-medicinski stručnjaci, primetili su da i dalje postoje zabrinjavajući znaci povećanja broja dijagnoza, kao što su miokarditis i plućna embolija.

Prema njegovom istraživanju, zdravstveni incidenti u 2021. porasli su znatno iznad petogodišnjeg proseka od 2016. do 2020. "Unutrašnje povrede poput miokarditisa (130 odsto), tinitusa (42 odsto), i moždani infarkt (moždani udar) (43,5 odsto) su u porastu".

Isto tako, sledeći incidenti su pokazali porast u 2021. iznad petogodišnjeg proseka: izloženost prirodnim silama (773 odsto), nesreće u vodnom saobraćaju (7.400 odsto), kopneno vozilo (526 odsto), pokušaji samoubistva (33 odsto), napad (828 odsto), okliznuće, saplitanje, spoticanje i pad (471 odsto), i namerno samopovređivanje (147 odsto).

Neki od njih ne samo da su porasli u 2021, već su nastavili da rastu i 2022. Pentagon, koji bi morao odmah da rešava probleme kao što su samopovređivanje, pokušaji samoubistva, nesreće i napadi, a ne samo optužbe za vakcine, za sada se nije oglasio.

image