Svet

Savetnik Zelenskog traži napade na Iran

Smatrajući da su sankcije nedovoljne, savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak predložio je u televizijskom intervjuu udare na iranske fabrike dronova i raketa
Savetnik Zelenskog traži napade na Iranwww.globallookpress.com © © Aleksandr Gusev

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak zatražio je uništavanje iranskih fabrika za proizvodnju dronova, posle izjave iz Teherana da je Rusiji isporučen deo ovih letelica, ali pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

"Neophodno je ne samo uvesti sankcije i embargo, već bi trebalo izvršiti udare na fabrike dronova i balističkih raketa. Takva država ne može da nastavi to da radi nekažnjeno", rekao je Podoljak govoreći o Iranu u televizijskom uključenju za lokalnu ukrajinsku televiziju.

Savetnik Zelenskog nije precizirao ko bi trebalo da napadne i uništi fabrike u Iranu.

Nedeljama unazad, Iran se nalazi pod stalnim optužbama da isporučuje dronove Rusiji, kao i da su ruski "geran-2" dronovi kamikaze, koji se u poslednje vreme masovno koriste u Ukrajini, ustvari iranski "šahed-136". Optužbe su dovele do toga da je Kijev smanjio diplomatske odnose sa Teheranom, dok su njegovi zapadni saveznici, predvođeni Amerikom, Teheranu zapretili novim sanckijama.

Rusija i Iran opovrgavali su optužbe: portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je krajem oktobra da, prema informacijama kojima raspolažu, u Ukrajini ruska vojska koristi domaće naoružanje, dok je ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahian rekao da Teheran nije snabdevao Rusiju oružjem za konflikt u Ukrajini. Iranski ministar je nedavno precizirao da je Iran isporučio Moskvi "manju količinu dronova", ali "mesecima pre konflikta u Ukrajini".

Ovo nije prvi put da se iz vrha ukrajinske države poziva na "preventivne udare" na druge zemlje. Vladimir Zelenski početkom oktobra izjavio je da NATO treba da izvede preventivne nuklearne udare na Rusiju, a ne da čeka ruske nuklearne udare, pa onda odgovori.

 

image