Svet

Plivačica iz tima transrodne Lije Tomas: Kako su demokrate izdale žene zarad trans prava?

Kakva je šteta što ne možemo da se složimo šta je to žena zapravo, navodi mlada Paula Skejlan nakon saslušanja u Kongresu
Plivačica iz tima transrodne Lije Tomas: Kako su demokrate izdale žene zarad trans prava?Getty © Photo by Kathryn Riley/Getty Images

Na nedavnom saslušanju u Kongresu zamolila sam zakonodavce da imaju na umu bezbednost žena kada razmatraju politike koje utiču na prostore namenjene ženama poput svlačionica. Pitanje mi je blisko: bila sam plivačica na Univerzitetu Pensilvanija sa transrodnom Lijom Tomas, čije je učešće u ženskom timu pokrenulo mnoga ozbiljna pitanja, navodi se u autorskom tekstu Paule Kejlan za britanski "Telegraf".

Skejlan, koja je u Kongresu početkom meseca svedočila o problemima sa kojima su se suočavale mlade plivačice Univerziteta Pensilvanija, a koja je Kongres podsetila na pokret #MeToo koji je započeo 2017. godine kao odgovor na užasna otkrića seksualnog zlostavljanja u Holivudu. 

Kakva je šteta što ne možemo da se složimo šta je to žena zapravo, navodi Skejlan.

Politizacija ženskosti je nakon #MeToo postajala sve bizarnija. Godine 2020. inače liberalna britanska autorka Džej-Kej Rouling objavila je tvit koji je odjeknuo širom sveta kada je blago kritikovala preterivanja pokreta za prava transrodnih osoba. 

"Kao i ja, Rouling je žrtva seksualnog nasilja i smatrala je da bi ulazak bioloških muškaraca u prostore samo za žene mogao da predstavlja rizik", navela je Skejlan.

Iako je sport najistaknutiji primer, postoji mnogo prostora i kategorija koje su inače razdvojene za muškarce i žene, a koje su poslednjih godina zamenile uslove zasnovane na polu za one zasnovane na "rodnom identitetu". 

Većina Amerikanaca verovatno nije svesna da se, zbog te naizgled nevažne administrativne promene, zakon o nasilju nad ženama sada zloupotrebljava za kršenje prava žena u najranjivijim situacijama poput sigurnih kuća, dodaje se u tekstu.

Zbog novih promena bi muškarac  možda nasilnik kome nikada nije dijagnostifikovana rodna disforija  potencijalno mogao da prati svoju žensku žrtvu u sklonište samo za žene, a oni koji su zaduženi za njenu zaštitu bili bi nemoćni da mu uskrate ulazak. Na kraju krajeva, sve što bi on trebalo da uradi jeste da im kaže da se identifikuje kao žena.

Autorka dodaje da bi trebalo bi da postoje bezbedni prostori za sve ljude koji su u opasnosti od nasilja, ali da bi to moralo da se uradi bez sveobuhvatnog redefinisanja ženskosti. 

Ono što je najvažnije, nikada ne smemo da prisiljavamo žene da ponovo prožive traumu svog seksualnog napada tako što će se svlačiti pred transrodnim ženama, kao što je bio slučaj sa mnom i Lijom Tomas, navodi autorka.

Neko bi mogao da se zapita šta se desilo sa #MeToo pokretom. Očigledan odgovor je da je #MeToo apsorbovan, kao što je to nažalost bio slučaj sa mnogim drugim ženskim organizacijama u SAD, u Demokratsku stranku. Oni su dali prioritet unapređenju "trans prava" u odnosu na brige žena, pogrešno verujući da je to na neki način saosećajnije i progresivnije, zaključuje ona.

Transrodna plivačica Lija Tomas je na svom prvom NCAA takmičenju uspela da dođe do prvog mesta, iako je dok je plivala u muškoj konkurenciji zauzimala tek 554. poziciju. Njena namera da učestvuje na Olimpijskim igrama prilično je razbesnela većinu drugih takmičarki, ali i zaljubljenike u žensko plivanje.

image