Svet

Indonezija: BRIKS nas poziva da se pridružimo

"I dalje se sprovode interne studije kako bi se odmerila korist i sa političke i sa ekonomske strane", objasnila je indonežanska ministarka spoljnih poslova
Indonezija: BRIKS nas poziva da se pridružimo© Tanjug/AP Photo/Achmad Ibrahim, Pool

Ministri spoljnih poslova zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) su se obratili Indoneziji sa predlogom da pristupi grupi, rekla je ministarka spoljnih poslova Indonezije Retno Marsudi.

Na nedavno završenom Samitu BRIKS-a u Johanesburgu primljeno je šest novih članica - Argentina, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Iako je bilo informacija da je Indonezija predala prijavu za pristup, nije se našla na listi novih članica.

"Od samog početka je postojala ideja da se BRIKS proširi, i svi ministri spoljnih poslova BRIKS-a su se obratili Indoneziji sa tim predlogom", rekla je Marsudi indonežanskom parlamentu, prenosi agencija ANTARA.

Međutim, prema rečima ministarke, Indonezija još razmatra prednosti pridruživanja BRIKS-u.

"I dalje se sprovode interne studije kako bi se odmerila korist i sa političke, i sa ekonomske strane", objasnila je i dodala da Indonezija ima dobre odnose sa svim zemljama članicama BRIKS-a.

U sredu je predsednik indonežanskog parlamenta za ekonomska pitanja Said Abdulah pozvao vladu zemlje da ubrza proces pridruživanja Indonezije BRIKS-u, što će zemlji dati mnogo prednosti. Indonezija je zainteresovana za pridruživanje BRIKS-u, jer, između ostalog, grupa može da podrži napore zemlje da razvije obračune u lokalnoj valuti.

image