Svet

Sijarto: Prvo tačan izveštaj EU i Kijeva o potrošenih 70 milijardi evra, pa dalji razgovori o pomoći

Budimpešta neće odobriti dodatno finansiranje Kijeva dok ne dobije izveštaj i OTP ne bude skinuta sa crne liste
Sijarto: Prvo tačan izveštaj EU i Kijeva o potrošenih 70 milijardi evra, pa dalji razgovori o pomoćiGetty © Laszlo Balogh

Mađarska vlada zatražila je od rukovodstva EU i ukrajinskih vlasti detaljan izveštaj o tome kako je tačno potrošeno 50 do 70 milijardi evra prethodno dodeljenih Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Na putu na sastanak sa kolegama iz EU u španskom gradu Toledu, visoki diplomata je rekao da Budimpešta neće razgovarati o pitanju dodatnog finansiranja vojne pomoći Ukrajini u EU dok ne dobije takve informacije.

On je istakao i da Mađarska odbija da razgovara o dodeli novih sredstava Ukrajini jer najveća mađarska OTP banka još nije skinula sa liste "međunarodnih sponzora rata", prenosi TASS.

"Naravno da neću pokleknuti pod pritiskom. Sve dok ne dobijemo detaljan, jasan izveštaj o tome kako je potrošeno otprilike 50-70 milijardi evra poslatih Ukrajini i dok OTP banka ne bude isključena iz spiska takozvanih međunarodnih sponzora rata, ne može biti govora o odlučivanju o dodatnim sredstvima za finansiranje naoružanja ili bilo čega drugog u vezi sa Ukrajinom", poručio je Sijarto.

On je izrazio žaljenje što se očekuje da će drugi ministri na sastanku u Toledu razgovarati o novim isporukama oružja Ukrajini, a ne o mirovnim pregovorima.

"Glas mira mora biti glasniji, jer je jasno da sa svakim danom i sa svakom isporukom oružja pretnja eskalacije postaje sve ozbiljnija", upozorio je Sijarto.

"Svaki dan rata i svaki komad oružja dostavljen Ukrajini ubija sve više ljudi i to je ono što želimo da sprečimo", dodao je visoki mađarski diplomata.

image