Svet

Izrečena druga najoštrija kazna za upad na Kapitol: Sedamnaest godina za predvodnika demonstranata

Federalni tužioci su tražili 33 godine zatvora za Bigsa, koji je pomogao da desetine članova i saradnika njegove grupe krenu u marš na Kapitol 6. januara 2021. godine
Izrečena druga najoštrija kazna za upad na Kapitol: Sedamnaest godina za predvodnika demonstranataGetty © Samuel Corum/Getty Images

Bivši organizator grupe "Ponosni momci" Džozef Bigs osuđen je na 17 godina zatvora jer je predvodio upad na američki Kapitol 6. januara 2020. godine.

Kazna za Bigsa druga je najduža među stotinama krivičnih slučajeva koji su pokrenuti posle nereda na Kapitolu, prenosi "Glas Amerike".

Prethodno je osnivač organizacije "Čuvari zakletve" osuđen na 18 godina zatvora.

Federalni tužioci su tražili 33 godine zatvora za Bigsa, koji je "pomogao da desetine članova i saradnika njegove grupe krenu u marš na Kapitol" 6. januara 2021. godine.

Američki okružni sudija Timoti Keli izjavio je da je upadom 6. januara pogažen "važan američki običaj" – potvrda rezultata glasanja.

"Taj dan je prekinuo našu tradiciju mirnog prenosa vlasti, što je među najdragocenijim stvarima koje smo imali kao Amerikanci", rekao je sudija.

Bigs je priznao da je "zabrljao tog dana", ali je rekao da ga je "zavela gomila" ispred Kapitola i naglasio da nije nasilna osoba niti "terorista".

"Radoznalost je prevladala. Sa tim ću morati da živim do kraja života", rekao je on.

image