Svet

Vladajuća stranka pokrenula proceduru za impičment predsednice Gruzije

Vlada Gruzije nije odobrila posete Zurabišvili državama među kojima su Nemačka, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina
Vladajuća stranka pokrenula proceduru za impičment predsednice Gruzijewww.globallookpress.com © Francesco Ammendola/Us Quirinale

Vladajuća stranka Gruzije "Gruzijska mašta" počela je proceduru impičmenta protiv predsednika te zemlje Salome Zurabišvili.

Prema rečima lidera partije Iraklija Kobahidze, odluka o smenjivanju predsednice sa vlasti bila je doneta jer je predsednica odlučila da krene u posetu drugim zemljama bez prethodnog dogovora sa vladom, što Ustav nalaže. 

Izvršni sekretar te partije u sredu je dodao da vlada ima razloge zbog kojih bi mogla da odbije zahteve predsednice za odlazak u inostranstvo. 

Kako prenose "RIA Novosti", vlada Gruzije nije odobrila posete Zurabišvili državama među kojima su Nemačka, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina.

Administracija predsednice je najavila da 31. avgusta Zurabišvili počinje međunarodnu turneju, tokom koje će tražiti podršku zapadnih zemalja za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Gruzija se nada da će taj status dobiti u decembru. 

Ipak, Zurabišvili je nedavno izjavila da Gruzija ne zaslužuje da dobije status kandidata, jer je odstupila od zapadnih vrednosti, što je izazvalo oštru kritiku dela javnosti, uključujući i pripadnike vladajuće partije, koja je danas pokrenula proceduru za impičment. 

"Kada građanin Gruzije, novinar, predsednik ili bilo koji građanin kaže: ne, Gruzija ne zaslužuje status kandidata, nismo na dobrom putu, mi smo na putu Rusije, onda je to akcija protiv Gruzije, to je sabotaža", poručio je generalni sekretar "Gruzijske mašte".

image