Svet

Albanac osuđen za ubistvo dobija azil u Velikoj Britaniji

Albanac osuđen za ubistvo u Grčkoj, koji je u Veliku Britaniju došao ilegalno preko Lamanša, od lokalnog imigracionog suda dobio je dozvolu da podnese zahtev za azil
Albanac osuđen za ubistvo dobija azil u Velikoj Britanijiwww.globallookpress.com © © MASSIMO DI NONNO

Osuđenom ubici Mariglenu Šošariju (31) iz Albanije, koji je stigao u Britaniju nakon što je ilegalno prešao Lamanš, biće dozvoljeno da zatraži azil u Ujedinjenom Kraljevstvu, uprkos tome što britanska vlada Albaniju smatra bezbednom zemljom.

Kada je u oktobru stigao na britansko tlo, Šošari je doveden u centar za azil "Mansion", gde mu je data mogućnost da podnese zahtev za azil.

U upitniku koji je popunio, albanski migrant je priznao da je 2012. u Grčkoj bio osuđen za ubistvo i nošenje vatrenog oružja. Šošari je osuđen na 18 i po godina, ali je pušten na slobodu nakon što je odslužio manje od polovine kazne.

Nakon što je priznao da je ranije osuđivan, Šošari je optužen za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo bez dozvole. Za ilegalni ulazak u ovu zemlju, svako bi teoretski trebalo da bude optužen, ali u praksi je to redak slučaj.

Šošari se u sredu pojavio pred sudom i priznao krivicu. Iako je osuđen na 60 dana zatvora i novčanu kaznu od 154 funte, sud je odlučio da mu dozvoli da ostane u zemlji dok se njegov zahtev za azil procesuira.

Komentarišući slučaj, lider Bregzita Najdžel Faraž je rekao: "Ovo pokazuje ludilo u kojem živimo. Torijevci su nas sve izneverili".  

Pitanje ilegalne imigracije iz Albanije je u Velikoj Britaniji postalo je aktuelno zbog ogromnog porasta imigranata iz te zemlje. Prema šefu službe za borbu protiv ilegalne imigracije Denu O'Mahoniju, od početka godine u Britaniju je ušlo više od 12.000 ilegalnih imigranata iz Albanije, dok ih je 2020. bilo svega 50, a 2021. 800.

On je precizirao da 83 posto od tih 12.000 čine neoženjeni muškaraci starosti između 20 i 40 godina. Prema njegovim rečima, radi se o dva odsto ukupne albanske populacije te kategorije.

Prema istrazi Bi-Bi-Si-ja, albanska mafija koristi migrantske kampove na francuskoj obali za regrutovanje novih saradnika, nudeći im pomoć u prelasku Lamanša ako pristanu da rade za njih. 

image