Svet

Soroš, Rokfeler i Bajden finansiraju opozicioni medij u Budimpešti

Fondacija za otvoreno društvo, Rokfelerova fondacija i Bajdenova administracija stoje iza "opozicionog medija" koji otvara kancelariju u Mađarskoj
Soroš, Rokfeler i Bajden finansiraju opozicioni medij u Budimpeštiwww.globallookpress.com © Ron Adar

"Internjuz", organizacija koja ima za cilj da podrži "nezavisne medije" širom sveta, navodno otvara filijalu u Mađarskoj uz pomoć sredstava koja joj je dodelila Bajdenova administracija, navodi mađarski list "Pešti Šracok".

Organizacija koja deluje u okviru Globalnog foruma za razvoj medija takođe dobija sredstva od Fondacije za otvoreno društvo Džordža Soroša, Fondacije Rokfeler i raznih tehnoloških giganata iz Silicijumske doline.

Mađarski list svoje navode potkrepljuje brojnim oglasima za posao na veb-strani "Internjuza", gde se traže osobe "za projekat koji finansira američka vlada" koji će biti baziran u glavnom gradu Mađarske.

Američka vlada je već pokušavala da podrži takozvane nezavisne medije u Mađarskoj 2017. godine, što je navodno prekinula administracija predsednika Donalda Trampa.

Međutim, po isteku Trampovog mandata, SAD nastavljaju da vrše pritisak na Mađarsku, a odnosi između demokrata Džozefa Bajdena i mađarske konzervativne stranke Fides Viktora Orbana pogoršali su se od 2021. godine.

Američka ambasada u Mađarskoj prošlog meseca objavila je video na Tviteru u kojem optužuje visoke mađarske komentatore koje "finansira vlada" da daju "oštre antizapadne i antiameričke izjave".

Treba podsetiti da je Mađarska 2017. usvojila zakon kojim se nalaže nevladinim organizacijama koje dobijaju više od 21.615 evra godišnje iz inostranstva da to prijave sudovima i da se u onlajn i štampanim izdanjima identifikuju kao organizacije finansirane iz inostranstva.

image