Svet

Može, ali malo sutra: Bivši britanski general smatra da Ukrajina ne može da pobedi Rusiju, ali...

Ukrajini će biti potrebno vreme do sredine 2024. da rekonstruiše dovoljno moćne vazdušne snage i veoma joj nedostaje ključna oprema potrebna za čišćenje mina, piše ovaj oficir u penziji
Može, ali malo sutra: Bivši britanski general smatra da Ukrajina ne može da pobedi Rusiju, ali...© Tanjug/AP Photo/Libkos

Trenutna ofanziva Ukrajine neće izbaciti Rusiju, a nije verovatno ni da će joj snage biti prepolovljene pre zime, što je bio jedan od optimističnijih ciljeva, smatra bivši general britanske vojske Ričard Barons, koji je bio komandant združenih snaga.

U "Fajnenšel tajmsu" piše kako se Rusija može pobediti, ali tek 2025. godine.

"Skroman napredak postignut ovog leta pokazuje da, iako je prevazilaženje dobro pripremljene odbrane u konvencionalnom ratovanju jedna od najtežih operacija, to se može postići. Ukrajinska vojska je probila samo prvu liniju rovova kako bi zauzela Robotin, boreći se nedeljama kroz minska polja", piše Barons.

Cilj je, kako kaže, da se preseče kopneni prelaz do Krima.

Govoreći o posledicama izuzeća grupe "Vagner" na frontu, britanski general navodi da se tako učvrstila lojalnost vojske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Ruske snage su istrošene, ali ako jednostavno ne odustanu, ovo će i dalje biti dug put", kaže Barons.

Sa druge strane, on veruje da Kijev ima dovoljno protivvazdušne odbrane, a da je nedostatak artiljerijske municije privremeno rešen tako što je Vašington obezbedio kasetne granate.

"Ukrajini će biti potrebno vreme do sredine 2024. da rekonstruiše dovoljno moćne vazdušne snage i veoma joj nedostaje ključna oprema potrebna za čišćenje mina. To će, u najmanju ruku, produžiti rat na sledeću godinu", napominje bivši britanski general.

Upozorava da bi bilo katastrofalno da se dozvoli da ono što je ostalo od 10. korpusa ukrajinske rezerve bude razbijeno na komade zbog ishitrenog potera.

Pet saveta za Kijev

Bivši britanski general za Ukrajinu ima pet ključnih koraka, koje joj predlaže kako bi pobedila.

"Prvo, Kijev ne sme da vrši pritisak na postizanje značajnog uspeha na bojnom polju pre nego što postoje sredstva za njegovo postizanje", savetuje Barons ukrajinsku vojsku.

Pod dva, mora se održavati "nemilosrdni pritisak" na rusku vojsku tokom cele zime.

"To znači održavanje uspešnih operacija 'zagrizi i zadrži' (napredovanje u kratkim granicama radi smanjenja žrtava i zadržavanja u okviru artiljerije i protivvazdušne odbrane), u granicama održivog snabdevanja ljudstvom i municijom. Pričvršćivanje ruskih snaga na front će stalno nagrizati snagu, volju i rezerve. Ako je moral Crvene armije već loš, učinite je još lošijom", kaže Barons.

Treći savet je da Ukrajina mora sistemski da oslabi ruski vojni spisak na njenoj teritoriji do 2024. godine, pa tako predlaže razbijanje ruske artiljerije na dubljim ciljevima u Ukrajini.

"Cilj je da se uništi ruska vojna sposobnost brže nego što može da se zameni, čineći je nesposobnom da izdrži jaču buduću ukrajinsku ofanzivu. Kijev je ograničen zapadnom zabranom upotrebe svoje opreme i municije u samoj Rusiji — ali i dalje mora da primeni sopstvenu domišljatost i hrabrost da udari snažno preko svojih granica", kaže Barons.

Četvrti savet je da Crnomorska flota mora da bude neutralisana kao motor za razorne udare krstarećih raketa Moskve, ali i za ograničavanje izvoza žita.

"Ukrajinski raketni udari i brzo širenje pomorskih dronova mogu da oštete ruske brodove brže nego što se zamene. Do proleća 2024. Crnomorska flota ne bi trebalo da igra značajnu ulogu u ovom ratu", smatra bivši britanski general.

Barons na kraju piše da je peti i najvažniji aspekt prihvatanje da se "ovaj rat okreće odbrambenom industrijskom kapacitetu Zapada i Ukrajine kao odlučujućem faktoru vojnog uspeha.

"Moglo bi da se obezbedi više iz zaliha, ali ukrajinska kampanja se sada oslanja na saveznike koji pojačavaju svoju odbrambenu industriju. Municiji sa novoproširenih proizvodnih linija biće potrebno najmanje do sredine 2024. da stigne u potrebnoj količini, a ovo bi trebalo da omogući veliku prekretnicu u ofanzivnoj sposobnosti Kijeva.

Za Baronsa je važno da Ukrajina pobedi, jer je, upozorava, od vitalnog značaja za bezbednost NATO-a i tekući odnos sa Rusijom, već će uticati i na apetit Kine za vojnom avanturom.

"Trenutna kontraofanziva pokazuje da se Putinova okupacija može pobediti. To će trajati duže i koštaće više nego što smo se nadali, ali nada nije dovoljna. Zapad sada mora da se posveti težoj kampanji koja je pred nama ili da osudi Ukrajinu na borbu bez izgleda na pobedu", zaključuje Barons.

image