Svet

Kineski "Global tajms": Unutar G7 rastu sumnje u nastavak pomoći Ukrajini

Podrška zemalja G7 Ukrajini već je dostigla svoje limite
Kineski "Global tajms": Unutar G7 rastu sumnje u nastavak pomoći Ukrajiniwww.globallookpress.com © Foto: Tanjug/AP (Bernd Lauter/Pool Photo via AP)

Ministri spoljnih poslova Grupe 7 sastali su se u četvrtak u Nemačkoj kako bi razgovarali o sukobu Rusije i Ukrajine i o daljim zapadnim planovima za podršku Kijevu, ali je sve više sumnji u produženje pomoći Ukrajini s obzirom na širenje podela unutar zapadnog tabora, piše kineski "Global tajms."

Stejt department je otkrio da će ministri G7 razgovarati o nizu "globalnih izazova, uključujući podršku G7 demokratskoj, suverenoj i prosperitetnoj Ukrajini." Ipak, kako naglašava list, posmatrači veruju da je takva pomoć praktično na izdisaju jer je Evropa iscrpla skoro sve svoje vojne zalihe i sve je teže opterećena ekonomskom krizom. S druge strane, antiruske sankcije su, kako se sada priznaje i na Zapadu, "učinile veoma malo kako bi odvratile Moskvu."

Zapadna pomoć Ukrajini dostigla svoja ograničenja

Cuji Heng, istraživač u Centru za ruske studije Istočnokineskog univerziteta, rekao je za "Global tajms" da je podrška G7 Ukrajini već dostigla svoja ograničenja, a da li će te zemlje nastaviti da podržavaju Ukrajinu zavisi ne samo od njihove spremnosti, već i od njihovih mogućnosti.

Iz SAD i Evrope sada se pojavljuju sve snažniji glasovi koji zagovaraju pregovore sa Rusijom, jer je ukrajinska kriza, koja je ušla u 9. mesec, iscrpela obe strane, rekao je Cuji. Takođe, raste zabrinutost, posebno među Evropljanima, da bi dalja eskalacija krize mogla da ugrozi bezbednost kontinenta, smatra ekspert.

Zemlje G7 se sada suočavaju sa ekonomskim padom zbog teške inflacije, a traženje još više novca za Ukrajinu neizbežno će izazvati protivljenje opozicije, rekao je Cuji.

SAD, koje se nalaze na vrhu liste zapadnih zemalja koje daju pomoć Ukrajini, pružaju odličan primer za to. One su "uložile 52 milijarde dolara u Ukrajinu od januara 2022. godine", prema bazi podataka koju održava Institut za svetsku ekonomiju u Kilu.  

Situacija bi se mogla naglo promeniti nakon američkih međuizbora. Ako republikanci osvoje Predstavnički dom, oni obećavaju da će pažljivo pratiti na koji način SAD troše novac, javlja Si-En-En.

Mogućnost nuklearnog sukoba

Paket sankcija G7 protiv Rusije je u suštini završen, a sve manja korist od sankcija ukazuje da to ne predstavlja faktor koji zaista odvraća Rusiju.

Kriza je sada ušla u fazu u kojoj se sve češće govori o nuklearnom sukobu. Ipak, iako su i NATO i Rusija održali nuklearne vežbe 17. i 26. oktobra faktički u isto vreme, usred ukrajinske krize, i jedni i drugi dobro razumeju da se nuklearni sukobi moraju izbeći, uverava kineski ekspert.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nedavno je saopštilo da bi "glavni prioritet" u svetu trebalo da bude izbegavanje sukoba nuklearnih sila. Nuklearna doktrina Moskve je "čisto odbrambene prirode", naglašava "Global tajms", jer dozvoljava Kremlju da koristi takvo oružje samo u slučaju nuklearne agresije ili „kada je ugroženo samo postojanje ruske države“.

image