Svet

Obučeni za špijuniranje: Američka obaveštajna služba razvija pametne pantalone za svoje agente

Cilj je da se stvori odeća sposobna da snima audio, video i geolokacijske podatke
Obučeni za špijuniranje: Američka obaveštajna služba razvija pametne pantalone za svoje agenteGetty © Topical Press Agency / Stringer

Iz kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD saopšteno je da će podržati razvoj revolucionarne odeće koja uključuje različite digitalne tehnologije.

Program pod nazivom "Pametni i umreženi tekstilni sistemi sa električnim napajanjem" (SMART ePANTS) nadgledaće ogranak agencije koji je specijalizovan za istraživačke poduhvate visokog rizika, piše "RT internešenel".

Američki zvaničnici kažu da su napori usmereni na stvaranje tekstila koji funkcioniše kao bilo koji drugi komad konfekcijske odeće, ali će moći da snima audio, video i geolokacijske podatke.

Krajnji cilj je da tehnologija "pomogne osoblju i onima koji rade u opasnim okruženjima sa visokim nivoom stresa, kao što su mesta zločina i inspekcije kontrole naoružanja, a da ne ometa njihovu sposobnost da brzo i bezbedno rade".

Pet organizacija je dobilo ugovore o razvoju vredne više miliona dolara. Očekuje se da će posao biti završen do januara 2025.

SAD su već pokušale da integrišu digitalne tehnologije u odeću. Godine 2021. Institut za vojnu nanotehnologiju američke vojske i MIT razvili su vlakno koje može da se programira da skladišti, analizira i deli podatke o aktivnostima korisnika kada se ušije u odevni predmet, zahvaljujući minijaturnim digitalnim čipovima.

image