Svet

Ostaju još samo "abramsi": Prvi snimci uništenog "čelendžera" u Ukrajini (VIDEO)

Britanski tenkovi nisu se pokazali na bojnom polju, a očekuje se da će i američki "abramsi" završiti na isti način
Ostaju još samo "abramsi": Prvi snimci uništenog "čelendžera" u Ukrajini (VIDEO)www.globallookpress.com © UK Ministry of Defence

Ukrajina je izgubila svoj prvi tenk britanske proizvodnje "čelendžer", objavio je magazin "Forbs" nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak tog uništenog tenka nedaleko do sela Robotino, u Zaporoškoj oblasti.

Na ruskom Telegram kanalu "Vojna hronika" osvanuo je snimak uništenog britanskog tenka "čelendžer".

"Dame i gospodo, sa velikom sigurnošću mogu reći da smo ga uhvatili. Međutim, videli smo dosta falsifikata, zato smo oprezni. Ali, do sada sve ukazuje da je on zaista uništen", piše u objavi na Telegramu.

Kako se navodi u naknadnim objavama istog kanala, pored okačenih video zapisa, još jedan od indikatora da je reč o "čelendžeru" je i činjenica da se u njegovoj blizini nalaze i uništeni tenkovi T-64, koje Ukrajinci često uparuju sa tim britanskih vozilom.

Kanal "Vojna hronika" piše i da britanski "čelendžeri" ne pokazuju jedinstvenu sposobnost preživljavanja i borbenu efikasnost na bojnom polju.

"Vozila gore na isti način kao i tenkovi 'leopard 2'. Iz ovoga možemo zaključiti da će i američki 'abrams M1A1' na ratištu dočekati istu sudbinu", navodi se.

Pored toga, trebalo bi naglasiti da je ukrajinske tenkove i druga transportna vozila uništila ruska artiljerija, a ne drugi tenkovi, čime se potvrđuje logička greška ukrajinske komande.

Inače, britanska vojska se hvali da do sada neprijatelj nije uspeo da uništi nijedan primerak ovog tenka, dizajniranog da uništava druge tenkove i korišćenog u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji i u Iraku.

image