Svet

Borba za Afriku na samitu G20: EU nudi Afričkoj uniji stalno članstvo

Koristeći odsustvo kineskog predsednika Si Đinpinga i ruskog Vladimira Putina sa samita, Evropska unija namerava da redefiniše odnos prema afričkim državama i podrži nastojanja da AU postane stalna članica G20, piše "Blumberg"
Borba za Afriku na samitu G20: EU nudi Afričkoj uniji stalno članstvo© Tanjug/AP Photo/Francois Walschaerts

Evropska unija namerava da podrži nastojanja Afričke unije da postane stalna članica G20 na predstojećem samitu u Nju Delhiju, rekli su neimenovani izvori za "Blumberg".

Koristeći odsustvo ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog Si Đinpinga sa samita u Indiji, EU planira da "ugrabi trenutak... kako bi pokazala da je ozbiljna u nameri da redefiniše svoje partnerstvo sa Afrikom, uprkos problematičnom nasleđu kolonijalizma", navodi "Blumberg".

Prema saznanjima ovog medija, zvaničnici evropskog bloka planiraju da organizuju "mini-samit" sa Afričkom unijom, koja obuhvata 55 država kontinenta, na marginama zasedanja G20 prvog dana dvodnevnog samita koji počinje 9. septembra.  

Među onima koji će predstavljati EU na tom sastanku biće predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i nemački kancelar Olaf Šolc, navodi se u tekstu. 

Sa afričke strane, učesnici će biti predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza, jedine afričke države koja je trenutno u G20, kao i lideri Egipta, Nigerije i Komora, koji trenutno predsedava Afričkom unijom.

Prihvatanje nastojanja Afričke unije da postane stalna članica G20 u Briselu vide kao jedan od glavnih ciljeva mini-samita, rekli su izvori "Blumberga".

Stalno članstvo u organizaciji u kojoj Afrička unija trenutno ima status "pozvane međunarodne organizacije" staviće je u okviru G20 u istu ravan sa Evropskom unijom. U tekstu se navodi da je cilj ovog poteza da se Africi da "jače pravo glasa" u donošenju odluka unutar međunarodnih organizacija. 

Rusija je takođe zainteresovana da Afrička unija postane članica G20, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u junu da će se to uskoro desiti sa "snažnom podrškom Moskve". 

Na mini-samitu razmatraće se i druga pitanja: uticaj sukoba u Ukrajini na globalnu snabdevenost hranom, reforme globalne finansijske arhitekture, poboljšanje uslova za investicije u Africi i situacija u regionu Sahela. 

Rusija i Kina aktivno pojačavaju diplomatsku aktivnost usmerenu prema Africi, a na samitu BRIKS-a u Johanesburgu najavljeno je da će dve afričke države, Egipat i Etiopija, biti među šest novih članica koje će se pridružiti ovoj organizaciji od januara 2024. godine.  

Takođe, u julu je u Sankt Petersburgu održan veliki Rusko-afrički samit na visokom nivou na kojem je ruski predsednik poručio da je dogovoreno da se uspostavi stalni mehanizam saradnje u vezi sa bezbednosnim pitanjima, informacionim tehnologijama, hranom, klimatskim pitanjima između ostalog.  

image