Svet

Širenje BRIKS-a: Šta to znači za Afriku?

Nakon samita u Johanezburgu, kontinent će postati glavni fokus organizacije
Širenje BRIKS-a: Šta to znači za Afriku?Getty © Oli Scarff / Staff

Tradicionalno, kreatori politike BRIKS-a skreću pažnju na afrička pitanja svakih pet godina, kada se samit održava u Južnoj Africi. Prošlomesečno okupljanje nije bilo izuzetak, a u poređenju sa prethodnim godinama bilo je još većeg obima.

Prvi put u istoriji, poziv je upućen svim liderima kontinenta i skoro svi su se odazvali. Događaju u Johanezburgu prisustvovali su lideri 19 afričkih zemalja, deset su predstavljali potpredsednici i premijeri, a još deset ministri spoljnih poslova, ekonomije i finansija.

Samit je postao prekretnica za BRIKS, s obzirom da je to najverovatnije bio poslednji sastanak pet osnivača asocijacije u tradicionalnom formatu - 1. januara 2024, udruženju će se pridružiti još šest država: UAE, Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Argentina i Iran.

Kao rezultat toga, Afriku će u BRIKS-u predstavljati ne samo jedna, nego tri zemlje.

Poziv Egiptu – a posebno Etiopiji – bio je iznenađenje za većinu posmatrača, ali može se sa sigurnošću tvrditi da će razvoj Afrike i rad BRIKS-a na kontinentu postati suštinski i stalni deo dnevnog reda grupe, pišu za RT internešenel Andrej Maslov, direktor Centra za afričke studije moskovskog HSE instituta i istraživač Centra Darija Sukova.

U vezi s tim, Rusija ima posebnu odgovornost kao domaćin sledećeg samita, koji će se održati u Kazanju u leto 2024. godine.

Afrika za BRIKS i BRIKS za Afriku

Širenje BRIKS-a na Etiopiju i Egipat znači da će se samiti češće održavati u Africi, a aktivnosti organizacije proširiti na kontinent.

Pod okriljem BRIKS-a već je najavljeno nekoliko inicijativa u oblasti logistike, energetike i finansija. Sve su različiti po obimu i razlikuju se po uspehu. Mnoge utiču na interese Afrike, ali do sada nijedan projekat nije realizovan van Južne Afrike.

Nova razvojna banka BRIKS-a (NDB) mogla bi da igra važnu ulogu u finansiranju ovih programa. Fizičko prisustvo BRIKS-a u Africi trenutno je ograničeno na Afrički regionalni centar NDB-a, ali i on finansira projekte samo u Južnoj Africi.

Od 2016. godine, NDB je podržao 14 projekata u Južnoj Africi koji imaju za cilj razvoj transportne infrastrukture, sistema vodosnabdevanja i energetskog sektora, kao i projekte koji se bave zaštitom životne sredine i oporavkom od kovida-19.

Jedini van njene teritorije – Vodeni projekat Lesoto hajlands, faza 2 – takođe se tiče Južne Afrike, jer se bavi snabdevanjem vodom. Većina programa se realizuje kroz davanje kredita koji pokrivaju celokupnu cenu ili do polovine cene projekta. Neki projekti takođe privlače sredstva Svetske banke i Afričke razvojne banke.

Očigledno, aktivnosti Narodne razvojne banke zahtevaju geografsku diversifikaciju i doslednije profilisanje, navode autori iz Centra za afričke studije.

Strane su se saglasile da će do sledećeg samita biti razvijeni konkretni kriterijumi za dobijanje statusa "zemlje partnera BRIKS-a".

Mnoge afričke zemlje mogu biti zainteresovane za dobijanje ovog statusa ako ima praktične prednosti kao što su pristup finansiranju, pomoć u oblasti bezbednosti hrane, digitalizacija javne uprave, energetska platforma BRIKS-a i drugo.

Drugim rečima, status "zemlje partnera BRIKS-a" omogućiće da se projekti realizuju pod okriljem organizacije. Svaka zainteresovana država će dobiti nove razvojne mogućnosti i obavezaće se da će obezbediti neophodne uslove za sprovođenje takvih projekata.

Ko je bio pozvan

Prema rečima južnoafričke ministarke spoljnih poslova Naledi Pandor, 23 zemlje su podnele zahtev za pridruživanje, uključujući afričke države: Egipat, Etiopiju, Senegal, Nigeriju, Alžir i Maroko.

Međutim, marokansko ministarstvo spoljnih poslova je demantovalo izjavu Južne Afrike, a zvaničnici Rabata nisu učestvovali u događajima na samitu. Jedan od razloga za to je prisustvo predstavnika zapadne Sahare – sporne teritorije.

Etiopija i Egipat, kao i Južna Afrika, dugogodišnji su i pouzdani partneri Moskve. Međutim, ove zemlje imaju teške međusobne odnose. To se pre svega tiče dugogodišnjeg sukoba oko GERD brane, koju Etiopija gradi na svom delu Nila i koju Egipat smatra pretnjom svom vodosnabdevanju.

Platforma BRIKS-a može omogućiti i jednima i drugima da pregovaraju na međunarodnom nivou bez uplitanja Zapada. Takođe će pomoći zemljama da pronađu zajednički jezik u oblasti ekonomije bez eskalacije političke strane pitanja. U međuvremenu, za BRIKS će ovo biti dobra prilika da razrade mehanizme za uspostavljanje ekonomskih veza između učesnika čak i kada se suočavaju sa raznim nesuglasicama.

Do početka samita, Egipat je već postao akcionar Nove razvojne banke BRIKS-a, iako je zemlja i dalje jedna od najzaduženijih na afričkom kontinentu. Obim spoljnog duga Kaira iznosi 163 milijarde dolara, a egipatska funta stalno pada.

Zbog toga je korišćenje alternativnih valuta za trgovinu, a posebno za uvoz, prioritet za zemlju. Rusija je najvažniji snabdevač Egipta žitom. Prebacivanje trgovine na rublje, juane, funte, a sada i dirhame UAE biće važan zadatak u narednim godinama.

U okviru BRIKS-a, Etiopija će predstavljati afrički kontinent na ništa manje značajan način od Južne Afrike. Etiopija je zemlja osnivač Organizacije afričkog jedinstva (OAU) i dom je sedišta Afričke unije.

Štaviše, Adis Abeba se široko smatra diplomatskom prestonicom Afrike. Međutim, kao i u slučaju Egipta, problem spoljnog duga (28 milijardi dolara, od čega je veliki deo dug Kini) značajno je ometao razvoj zemlje poslednjih godina.

Proces restrukturiranja duga Etiopije je sada počeo i novi partneri iz BRIKS-a, kao što su UAE, moći će da učestvuju u ovom procesu ne samo na bilateralnoj osnovi, već i putem NDB-a i drugih institucija koje će biti stvorene u budućnosti.

Alžirska vlada je takođe podnela zahtev da se pridruži BRIKS-u i postane akcionar NDB-a, nudeći početni doprinos od 1,5 milijardi dolara. U julu ove godine, predsednik Alžira Abdelmadžid Tebune posetio je Rusiju i Kinu, a alžirska strana je "opet obavestila kinesku stranu o koracima koje je preduzela da podnese zahtev za članstvo Alžira u BRIKS-u".

Kina je "pozdravila pozitivnu spremnost Alžira da pridruži ovoj grupi i potvrdila podršku njenim naporima da se postigne ovaj cilj". Međutim, Alžir nije dobio poziv.

Ako promena vlade dovede do toga da Argentina povuče svoju kandidaturu, Rusija bi teoretski mogla da nastavi pregovore sa drugima. Alžir – dugogodišnji i odan prijatelj – mogao bi da postane idealan predstavnik frankofonog sveta u BRIKS-u, sve dok je prozor mogućnosti otvoren. Ovo je moguće jer dokument koji definiše kriterijume učešća i proceduru prijema novih članova još nije javno objavljen.

Rusija za BRIKS i BRIKS za Rusiju

Važan deo priprema za samit BRIKS-a u Južnoj Africi bili su pregovori vođeni na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu, koji je održan u julu. Tamo je, na primer, zapečaćen cilj da se promoviše dublje partnerstvo BRIKS-a i Afrike. Rusija, koja će biti domaćin događaja BRIKS-a 2024, namerava da promoviše proširenje alata ekonomske saradnje i da uspostavi strukturu za odnose između članica, kao i sa Afrikom.

Za Moskvu je posebno važno da je dedolarizacija postala sistemski važna inicijativa BRIKS-a, i to ne samo po pitanju trgovine, već i investicija, bankarstva i međunarodnih rezervi. Zemlje BRIKS-a već rade mnogo u tom pogledu, uključujući akumulaciju fizičkih rezervi zlata i rezervi lokalnih valuta, i povezivanje sa sistemima za prenos finansijskih poruka. Ipak, ima još mnogo toga da se uradi.

Prema završnoj deklaraciji samita, ministri finansija i direktori centralnih banaka dobili su zadatak da optimizuju trgovinu nacionalnim valutama i slično, što bi trebalo da ojača ulogu finansijskih institucija BRIKS-a. Ovo će pomoći afričkim zemljama da prevaziđu zavisnost od međunarodnih kreditora u kojima dominira Zapad – naslednika Bretonvudskog sistema – i obezbediće alate za suočavanje sa energetskim siromaštvom i obezbeđivanje sigurnosti hrane.

Navedena je i potreba za stvaranjem održivih lanaca snabdevanja hranom. Ovo je od vitalnog značaja i za Afriku i za izvoznike, koje u BRIKS-u predstavlja pre svega Rusija.

Ekspanzija u Africi u velikoj meri zavisi od Moskve. NDB je odbila da finansira projekte u Rusiji zbog sankcija. To znači da bi ta sredstva sada mogla da budu poslata u Afriku - posebno pošto je Egipat postao jedan od akcionara banke, a Etiopija će verovatno uskoro imati sličnu priliku. Međutim, pre svega, moraju se uzeti u obzir interesi i preporuke Rusije kao akcionara.

Danas su prioriteti Rusije u okviru BRIKS-a konkretni projekti kao što su Međunarodni transportni koridor sever–jug i opšti razvoj logistike i drugih transportnih koridora. Postoje i planovi za stvaranje povereničkog fonda za podršku istraživačkoj infrastrukturi BRIKS-a.

image