Svet

Grčki Votergejt: Vlada Micotakisa "visi o koncu"

Časopis "Dokumento" objavio je novu listu političara koji su navodno prisluškivani po nalogu premijera Kirijakosa Micotakisa
Grčki Votergejt: Vlada Micotakisa "visi o koncu"www.globallookpress.com © Marios Lolos

Časopis "Dokumento" objavio je novu listu novinara i političara, uključujući i bivšeg premijera Andonisa Samarasa, čiji su telefoni navodno prisluškivani ilegalnim špijunskim softverom "Predator".

Afera prisluškivanja telefona opozicionog lidera Nikosa Andrulakisa od strane grčke obaveštajne službe nazvana je "grčki Votergejt", a dovela je do toga da premijer Kirijakos Micotakis rizikuje da izgubi izbore naredne godine.

Nova lista prisluškivanih, koju je objavio vlasnik "Dokumenta" Kostas Vaksevanis, uključuje i bivšeg premijera Samarasa i ministre iz Micotakisove vladajuće stranke Nova demokratija.

Prema izveštaju, svi političari na listi bili su ljudi u koje Micotakis nema poverenja.

Novinar Vaksevanis istakao je da ima dokaze i da će ih podneti glavnom tužiocu, koji je u međuvremenu pokrenuo istragu o skandalu prisluškivanja.

"Dokumento" je bio jedini časopis koji je Micotakisova vlada isključila iz državnog finansiranja tokom pandemije kovid-19 u kampanji "Ostanite kod kuće".

Portparol grčke vlade Joanis Ikonomu u saopštenju je Vakevanisa okarakterisao kao "klevetnika".

On je naglasio da nijedan državni organ nije koristio ilegalni špijunski softver "Predator". S druge strane, izveštaj "Dokumenta" sugeriše da je "Predator" koristila Nacionalna obaveštajna služba (EIP), u čiji rad je morao da ima uvid grčki premijer.

Premijer Micotakis se nije izjašnjavao o novim dokazima.

Grčka javnost sugeriše da Micotakis neće lako izaći na kraj sa aferom prisluškivanja ako se angažuje Evropol ili EU pokrene pitanje vladavine prava u svojoj članici Grčkoj.

Micotakisova vlada je u avgustu priznala da je prisluškivan telefon opozicionog lidera Nikosa Andrulakisa, koji je takođe poslanik u Evropskom parlamentu, ocenivši taj potez kao "zakonit, ali pogrešan".

Dvojica visokih funkcionera, generalni sekretar Vlade Grigoris Dimitriadis i šef Nacionalne obaveštajne službe Panajotis Kontoleon, smenjeni su zbog afere.

image